Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 ian 2012 - Anul XVII, nr. 7 (4912)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Vlădescu: Personalul de la ambulanţa de stat mai bine să treacă strada, decât graniţa

Miercuri, 11 Ianuarie 2012 (14:01:55)

Consilierul prezidenţial Cristian Vlădescu a declarat, la RFI, referitor la afirmaţiile lui Raed Arafat conform cărora privatizarea în Urgenţă ar duce la pierderea personalului, că angajaţii de la ambulanţa de stat "mai bine să treacă strada, decât graniţa", pentru că aşa rămân în sistemul din ţară.

Cristian Vlădescu spune că ar trebui dovedit ce susţine Raed Arafat, respectiv că în alte ţări unde privatul a preluat sistemul de urgenţă, personalul din acest sector este preluat periodic de la o firmă la alta care câştigă licitaţia pe următorii ani, salarizarea este redusă sistematic şi această meserie devine neatractivă.

"Dar de ce ar prelua… care firme? Eu tocmai v-am spus că rămâne sub controlul strict al statului sistemul 112 şi dacă acceptăm că o să intre ambulanţe publice private, dar nu ale Ministerului Sănătăţii, personalul dacă pleacă de la actualele structuri şi se duce la ambulanţele private, e mult mai bine să plece la ambulanţele private din România, decât să plece în Franţa, în Germania, în Italia, că dacă nu sunt mulţumiţi de salariu, pleacă. Dacă, cumva, salariile sunt mai bune în sectorul concurenţial privat, fără să intervină în sistemul 112, eu cred că-i mai bine să treacă strada, decât să treacă graniţa. Deci rămân în sistem", explică Vlădescu.

Consilierul prezidenţial consideră că în acest fel nu va scădea nivelul ambulanţei de stat, pentru că nu intră în nicio concurenţă.

"Păi lucrul acesta s-ar întâmpla şi astăzi, dacă asta ar fi realitatea, ar pleca astăzi la salvările private, pentru urgenţa 3 şi 4, unde ar fi mult mai bine plătiţi. Or astăzi nu se întâmplă lucrul acesta. În ceea ce priveşte formarea, formarea e plătită fie din bani publici, fie din bani privaţi, nu se schimbă cu nimic situaţia. Adică formarea la stat nu e gratuită, statul trebuie să plătească pentru ea şi banii ăia sunt banii pe care-i plătim noi. Deci formarea nu e precum respiraţia, e naturală şi gratuită! Sunt plătiţi formatorii, sunt plătiţi instructorii, sunt plătite cursurile, sunt plătite examenele, astăzi, în sistemul de stat. Din punctul acesta de vedere, nu se schimbă absolut nimic", a precizat Vlădescu.

Reprezentanţii FMI consideră că în proiectul legii lipseşte controlul eficient în noul sistem, fiind tăiate din atribuţiile de control ale CNAS, limitând aria de responsabilitate a acestei instituţii la controlul asiguratorilor privaţi, potrivit RFI.

Întrebat de ce nu are statul drept de control la furnizorii de servicii medicale, Vlădescu spune că statul are drept de control, de la asiguratori, până la furnizori, prin mult mai multe mecanisme decât până acum şi se va concentra pe aceste lucruri, adică pe control şi nu pe finanţare, pe plată, pe încheiere de contracte, cum făcea până acum şi practic îi disipa calităţile, capacitatea organizaţională.

"Cât despre FMI, el a comentat varianta existentă şi care i-a fost înmânată, dorind să aibă o privire de ansamblu, în octombrie. 90 la sută din ce se spune acolo a fost înglobat în varianta care a ajuns la Ministerul Sănătăţii, la nivelul lunii noiembrie, adică cea care e pusă acum pe site, inclusiv la Urgenţă. La Urgenţă, din motivele pe care vi le-am spus, era un capitol de patru paragrafe, aşteptând să fie scrise de domnul Arafat, care a refuzat lucrul acesta. Deci comentariile de acolo erau făcute pe o variantă abreviată a legii. Varianta de acum a răspuns şi, în măsura în care s-a putut, a ţinut cont şi de temerile celor de acolo. Controlul, repet, nu doar că este întărit la structurile existente, respectiv Casă şi minister, apar şi alte structuri specializate, gen Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, care va avea rolul de a asigura modalităţile de derulare financiară, se va asigura că asiguratorii privaţi care intră sunt cu bonitate, respectă toate regulile lor de capital social, de reasigurare, astfel încât să nu fie nici un pericol pentru banii publici utilizaţi de asiguratori privaţi. Adică altfel spus, mecanismele de control sunt mult, mult peste ce există astăzi şi statul se concentrează primordial pe aceste mecanisme de control, nu doar al banilor, ci şi al calităţii serviciilor oferite", a precizat Vlădescu.

Raed Arafat a declarat, marţi, că a demisionat din funcţia de subsecretar de stat pentru că ieşind din Ministeul Sănătăţii va putea apăra mai bine sistemul de urgenţă, precizând că nu poate intra în polemici cu nimeni pe aspecte care necesită discuţii tehnice.

Raed Arafat a adăugat că nu este de acord cu punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii în ce priveşte sistemul de urgenţă, pentru că el crede că, în forma propusă în proiectul Legii sănătăţii, va avea un impact negativ asupra acestui sistem.

El a precizat că este dispus să revină la munca pe care a făcut-o, nu la funcţie, cu condiţia să fie lăsaţi experţii să lucreze şi că probabil îşi va lua concediu fără plată două - trei luni, pentru a organiza dezbateri privind propunerile pentru sistemul de urgenţă.

În legătură cu întâlnirile organizate de către Comisia prezidenţială, MS şi CNAS privind noul proiect, capitolul urgenţă, Raed Arafat a spus că a fost primit numai la primele două întâlniri, la următoarele fiindu-i interzis accesul.

Raed Arafat a spus că totuşi colegii din Ministerul Sănătăţii i-au susţinut în continuare punctul de vedere, şi anume că urgenţa nu trebuie fragmentată.

El a recunoscut că a primit un telefon de la preşedinte după ce acesta a fost informat că doctorul Arafat este împotriva reformei, blochează reforma.

"Nu se poate spune de doctorul Arafat aşa ceva. Preşedintele mi-a spus dacă nu vă convine ce scriu ei, lăsaţi-i să scrie şi vedem după aceea. Am solicitat întâlniri repetate, dar nu a mai avut loc nicio întâlnire detaliată. Sistemul de urgenţă trebuie discutat tehnic. Colegii care au redactat proiectul nu au nici cea mai mică experienţă", a mai spus fostul subsecretar de stat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vlădescu: Personalul de la ambulanţa de stat mai bine să treacă strada, decât graniţa.
 Vizualizări articol: 623 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vlădescu: Personalul de la ambulanţa de stat mai bine să treacă strada, decât graniţa0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cum e turcu... trimis de
(11 ian 2012, 18:52:02
Acum vre-o doi anai aparuse un neica expert de-a lu' Patapievici care-si bea urina , citind raspunsurile domnului Vladescu si analizandu-le logica , incep sa ma intreb daca nucumva s-o fi proliferat de la cultura in tot guvernul acest mod de stimulare a inteligentei. Nenea Vladescu ce pui dumneata ca sa echilibrezi balanta fata de experienta si rezultatele domnului Arafat ??? Mai era un Vladescu , ministru ce-si numea consultanti fel de fel de golanasi ... asa ca erau de gasca. Chiar nu mai aveti rusine ??? ...de nu va ajuta intelectul acolo unde va infinge partidul macar nu incercati sa scoateti judecati de valoare .
Bisericutele de partid au mirosit feromonii surplusului de 5% bani publici ce urmeaza sa fie incasati pe orice forma de venit de orice persoana , si brusc tot partidul a intrat in febra si cum cineva are alta parere ii dat la cap. Bravos stimabile combati bine... vezi ca vine scadenta ... cred ca mai bine ar fi sa te dai la fund , nu sa te cocotezi si tu pe batul papagalului.
... Auzi "... decat sa treaca granita , mai bine sa treaca strada" ... ce stii dumneata domnule despre tragediile familiilor in care nevoia ii impinge unde vad cu ochii , sa traiasca decent si sa fie respectati ??? Ne spui noua ca formarea costa ... daca costa atunci faceti in asa fel ca cel format sa fie respectat si pus in valoare in Romania , si nu batjocorit de legi facute de mercenari ca d'alde matale .
... Rezidentii sa treaca pe salvari spunea seful statului ... dumneata ce zici ar fi o masura buna nu ? , mai punem de-un canal unde sa se plimbe cu mainile la spate presedintele , iar voi toti aia de-i cantati in struna sa umblati care mai de care cu evantaie sa-i faceti aer sa nu se opareasca la subsuorile inteligentei.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei