Procedura falimentului va fi aplicată şi societăţilor care practică numai reasigurarea, alături de firmele de asigurare-reasigurare, conform unui proiect de lege aprobat, miercuri, de Guvern şi care modifică Legea 503/2004 privind redresarea financiară şi falimentul societăţilor de asigurare.
Proiectul de lege stabileşte şi un termen special de prescripţie de cinci ani (faţă de termenul general de trei ani), în care Fondul de garantare va putea plăti indemnizaţiile/despăgubirile, pentru protejarea intereselor legitime şi a drepturilor creditorilor de asigurări.
Legislaţia actuală este completată şi prin reglementarea modului de dizolvare şi lichidare (voluntară) a societăţilor din domeniul asigurărilor, inclusiv a brokerilor de asigurare, necesitate ce a rezultat ca urmare a unor situaţii ivite în practica din ultima perioada de timp, se precizează în nota de fundamentare.
Legea 503/2004 defineşte procedura falimentului ca fiind procedura care implică orice măsuri necesare pentru realizarea activelor societăţii de asigurare debitoare, aflată în stare de insolvabilitate, şi pentru distribuirea fondurilor între creditori, acţionari şi asociaţi.
Falimentul este definit ca fiind procedura de insolvenţă care se aplică asigurătorului/reasigurătorului care implică măsurile necesare pentru lichidarea averii acestuia în vederea acoperirii pasivului.