Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, marţi, că discuţia despre cât de corect este ca oameni care nu mai au niciun fel de legături cu România să decidă, prin vot, pentru cei care trăiesc aici i se pare "absurdă şi impertinentă".
Ministrul a fost întrebat ce părere are despre faptul că există discuţii despre cât de corect este ca oameni care nu mai au niciun fel de legături cu România să decidă pentru cei care trăiesc aici.
"Consider că este o discuţie absurdă şi întrucâtva impertinentă. Ştim foarte bine că 10-15 ani când jaful petrecut în România tranziţiei i-a obligat pe români să-şi caute de lucru în alte ţări, că tocmai ei, românii din alte ţări, au susţinut dezvoltarea, relansarea economică, au trimis sume de miliarde de euro anual în economia românească. Nu mai vorbim despre faptul că toţi au legături cu familia, cu prietenii, urmăresc ce se întâmplă în ţară. Sunt de multe ori cetăţeni mai buni decât noi", a răspuns ministrul.
Teodor Baconschi a amintit că aproximativ 15% din populaţia României s-a stabilit în alte state, mai ales în UE.
"Cu alte cuvinte, avem trei milioane de români care trăiesc în afara României. Ei sunt parte din naţiunea noastră şi legea votului prin corespondenţă este instrumentul democratic şi juridic prin care toţi românii din afara graniţelor pot participa la destinul ţării şi pot să decidă la fiecare rând de alegeri parlamentare sau prezidenţiale ce este mai bun pentru ţară. Aşa că am toate argumentele pentru a continua să militez în vederea adoptării acestei legi. Ea a stârnit o furtună într-un pahar, o mini-isterie legată de presupuse intenţii de fraudă în condiţiile în care zeci de state democratice care au comunităţi mari în afara graniţelor aplică astfel de proceduri electorale fără probleme", a spus ministrul.
El a adăugat că îşi doreşte ca discuţiile cu UDMR pe această temă, în prezent blocate, să fie reluate.
"Noi am fost foarte fiabili în relaţia cu UDMR ca parteneri de coaliţie şi sper ca rezervele exprimate de UDMR să fie depăşite pentru că nu putem sancţiona trei milioane de români retrăgându-le practic dreptul de vot doar din motive de precauţii formulate la nivelul unui partid etnic din România", a explicat el.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a reiterat, marţi, într-o conferinţă de presă, că Uniunea nu va susţine introducerea votului prin corespondenţă, deoarece în acest caz "securitatea votului lasă de dorit".
"Noi nu am susţinut proiectul domnului Baconschi şi, în continuare, în UDMR există o reticenţă foarte mare în ceea ce priveşte votul prin corespondenţă. Securitatea votului prin corespondenţă lasă de dorit. Românii care nu trăiesc în România au posibilitatea de a alege, au posibilitatea de a vota. Trebuie organizate alegeri în aşa fel încât fiecare român să aibă posibilitatea de a merge într-o circumscripţie unde pune ştampila pe un buletin de vot", a precizat preşedintele Uniunii.
El a opinat că ar fi corect ca fiecare cetăţean român să aibă posibilitatea de a vota.
Ministrul a ţinut să menţioneze că votul prin corespondenţă ar însemna "posibilitatea de a pune sub semnul întrebării corectitudinea votului".
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, luni, la RRA, că va milita în continuare pentru adoptarea legii privind votul prin corespondenţă, el apreciind că aceasta este cu atât mai importantă cu cât 15% din români trăiesc în străinătate.