Agenţia de rating Moody's anticipează că PIB-ul României va creşte cu 2,2% în acest an, odată cu accelerarea absorbţiei fondurilor europene, iar inflaţia se va menţine aproape de ţinta BNR la sfârşitul anului, la 3%, facilitând condiţii mai relaxate de politică monetară.
Situaţia economică incertă din zona euro, pe fondul crizei datoriilor de stat, afectează perspectivele de creştere economică ale României pe canalul exporturilor, se arată într-o analiză Moody's.
Absorbţia mai rapidă a fondurilor europene şi creşterea implicită a investiţiilor interne ar trebui să compenseze însă pentru scăderea exporturilor, menţinând creşterea economică peste pragul de 2% în 2012, după un avans estimat la 2,1% anul trecut.
Inflaţia, care a atins în septembrie şi noiembrie două noi minime după 1990, la aproximativ 3,4%, a scăzut la 3% în decembrie, estimează Moody's, şi urmează să se menţină la acelaşi nivel şi la sfârşitul acestui an.
Odată cu relaxarea presiunilor inflaţioniste, BNR va relaxa condiţiile de politică monetară, intenţie subliniată şi de reducerea recentă a dobânzii cheie.
Banca centrală a coborât joi dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 5,75%, după o decizie similară în noiembrie.
Moody's atribuie României ratingul Baa3, cu perspectivă stabilă, sprijinit de nivelul relativ redus al datoriei de stat faţă de PIB, accesul la finanţare externă şi perspectiva promiţătoare de creştere economică pe termen mediu, care compensează pentru veniturile reduse ale populaţiei faţă de alte ţări din regiune, deficitul mare al balanţei dintre economii şi investiţii, presiunile fiscale persistente şi performanţelor proaste ale investiţiilor publice şi companiilor de stat.
Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, că România a înregistrat anul trecut o creştere economică de aproape 2% şi s-a încadrat în ţinta deficitului bugetar de maximum 4,4% din PIB, iar unul dintre principalele obiective pentru acest an este atragerea a circa 7 miliarde euro fonduri europene, reprezentând o rată de absorbţie de 20%.
La cea mai recentă evaluare a acordului cu FMI, autorităţile române şi instituţiile financiare internaţionale au menţinut prognoza de creştere economică de 1,5% pentru 2011, dar au redus semnificativ estimarea pentru acest an, la circa 2%.