Preşedintele CNMT, Laszlo Tokes, îi cere sprijinul şefului statului, Traian Băsescu, printr-o scrisoare deschisă, pentru modificarea sistemului electoral astfel încât să conţină principiul reprezentării parlamentare a minorităţilor naţionale proporţional cu ponderea lor în populaţia României.
"Am trimis domnului preşedinte Băsescu această scrisoare pentru a ne ajuta să introducem în dezbaterea publică o temă care nu este nouă, a mai fost vehiculată şi în 2004, prin amendamente depuse atunci la Legea electorală, dar respinse, precum şi în 2008, când ne-am adresat prima oară domnului Băsescu în acelaşi scop. Prin introducerea principiului reprezentării parlamentare a minorităţilor în funcţie de ponderea acestora în totalul populaţiei României, noi urmărim, pe de-o parte, să depolitizăm dezbaterea politică din România, dar şi să se înlăture monopolul UDMR asupra reprezentării maghiarilor şi să se rezolve deficitul de democraţie din comunitatea maghiară", a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Oradea, preşedintele CNMT, Tokes Laszlo, citat de corespondentul MEDIAFAX.
Tokes arată în document că este benefică introducerea principiului proporţionalităţii etnice în legislaţia electorală pentru ca în campaniile electorale reprezentanţii partidelor politice să ofere oamenilor soluţii alternative viabile la problemele lor reale, iar "lipsa lor de idei să nu fie mascată de apucături antimaghiare răsunătoare, respectiv pentru ca dreptul fundamental la alegeri democratice şi la pluralism politic să fie respectat şi în cadrul comunităţii maghiare".
De altfel, preşedintele CNMT îi aminteşte şefului statului că tema nu este nouă.
"Vă reamintim că în baza înţelegerii cu ocazia întâlnirii noastre din decembrie 2007 v-am trimis încă în 8 februarie 2008, printre alte documente, concepţia noastră cu privire la această problemă. Vă trimit din nou, anexat la prezenta scrisoare, propunerea noastră de atunci", menţionează Tokes.
În anexa la scrisoarea deschisă, Tokes reiterează opinia că "asigurarea prezenţei reprezentanţilor minorităţilor naţionale în forul legislativ al unei ţări este un drept colectiv important", garantat în Constituţia României prin articolul 62, aliniatul 2.
La rândul său, preşedintele interimar al Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Toro Tibor, a afirmat, în aceeaşi conferinţă de presă, că, în baza principiului reprezentării parlamentare proporţionale a minorităţilor naţionale, PPMT doreşte, ca şi CNMT, ca legea electorală să stabilească un număr de mandate de senatori şi deputaţi rezervate minorităţilor naţionale proporţional cu numărul membrilor acestor minorităţi, urmând ca pentru aceste mandate să se confrunte toate partidele şi formaţiunile respectivei minorităţi.
"În cazul minorităţii maghiare, ar fi vorba, dacă vom avea circa 300 de deputaţi şi senatori, de circa 20-22 de mandate pentru minoritatea maghiară, proporţional cu numărul maghiarilor din România raportat la întreaga populaţie, iar pe aceste mandate să concureze toate formaţiunile maghiare", a explicat preşedintele interimar al PPMT.
Prin această propunere, a spus şi Toro Tibor, s-ar exclude din dezbaterea politică temele naţionaliste, dar şi monopolul politic al UDMR asupra reprezentării parlamentare a maghiarilor din România.
"În goana după voturi, în anii electorali mai ales, partidele din România exersează retorica naţionalistă antimaghiară, pe care noi dorim să o scoatem din dezbaterea politică, deschizând calea pentru dezbaterea problemelor reale ale societăţii. S-ar desfiinţa şi monopolul politic al UDMR şi s-ar rezolva deficitul de democraţie din cadrul comunităţii maghiare, eliminând acest etno-business al UDMR", a spus Toro Tibor.
Întrebat dacă apreciază ca realistă încercarea de a modifica Legea electorală în condiţiile în care aceasta abia a fost adoptată recent, prin asumarea răspunderii Guvernului, preşedintele CNMT, Tokes Laszlo, a admis că acest obiectiv este unul de perspectivă.
"Noi ne gândim la o politică de perspectivă. Este adevărat că şansele noastre nu sunt prea mari, dar trebuie să convingem publicul român, personal pe preşedintele Băsescu, despre viabilitatea unei politici de înţelegere şi dialog. Este o întreprindere grea, dacă până acum nici pe politicienii noştri maghiari de la Bucureşti nu i-am convins", a spus Tokes.
În schimb, liderul interimar al PPMT, Toro Tibor, a afirmat că, în opinia sa, modificarea Legii electorale este posibilă, nefiind necesară decât modificarea "unor paragrafe" şi redesenarea colegiilor electorale uninominale.
"Eu cred că este posibilă modificarea legii, pentru că este vorba numai de modificarea câtorva paragrafe ale legii şi de trasarea colegiilor electorale pentru minoritatea maghiară", a spus Toro Tibor.
Tokes şi Toro au precizat că, deocamdată, nici CNMT şi nici PPMT nu au conceput un proiect pentru modificarea Legii electorale şi doresc reprezentarea parlamentară proporţională a minorităţilor naţionale doar pentru acele minorităţi al căror număr de membri întruneşte norma de reprezentare pentru Camera Deputaţilor şi Senat, modificarea neurmând, aşadar, să afecteze minorităţi precum cea a italienilor sau a armenilor, reduse din punct de vedere numeric.