Guvernul a adoptat, în luna decembrie, un act normativ care prevede constituirea infrastructurii comune de comunicaţii a statului, destinată schimbului gratuit de date între autorităţile, instituţiile, regiile autonome şi companiile naţionale sau controlate de stat.
"Infrastructura comună reprezintă un obiectiv de interes public major al statului, fiind destinată asigurării suportului tehnologic, eficient, securizat şi rapid pentru conectarea beneficiarilor, asa cum sunt definiţi în prezenta ordonanţă de urgenţă, la reţeaua integrată de comunicaţii administrativă a statului şi la reteaua de comunicaţii administrativă a Uniunii Europene", se arată în OUG 117/2001, publicată în Monitorul Oficial la 30 decembrie.
Beneficiarii infrastructurii sunt autorităţile şi instituţiile publice, precum şi companiile naţionale, regiile autonome şi societăţile comerciale aflate sub autoritatea, coordonarea sau subordonarea acestora, al căror capital social este deţinut integral ori majoritar de către autorităţile şi instituţiile publice, pentru schimbul de date între acestea şi autorităţile şi instituţiile publice.
"Lista beneficiarilor (...) se va elabora de către Consiliul de coordonare interministerial pentru coordonarea infrastructurii comune de comunicaţii a statului şi a centrelor de servicii informatice, denumit în continuare, Consiliul de coordonare interministerial (CCI), şi se aproba prin hotărâre a Guvernului", se precizează în actul normativ.
Consiliul de coordonare interministerial va aviza cheltuielile legate de dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii comune. De asemenea, CCI va aproba numai integrarea elementelor de infrastructura ale căror costuri de utilizare sunt egale sau mai mici cu cele oferite de piaţa publică de comunicaţii..
Integratorul tehnic al infrastructurii comune este Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), care va suporta din bugetul propriu costurile necesare companiilor specializate pentru menţinerea în funcţiune a elementelor de infrastructură care sunt integrate funcţional în infrastructura comună.
"Aceste cheltuieli vor fi calculate de companiile specializate în conformitate cu prevederile legale şi sunt supuse controlului autorităţilor abilitate", se spune în ordonanţă.
Infrastructura comună în ansamblu şi/sau elementele componente ale acesteia nu pot fi utilizate în scop comercial. Totodată, serviciile de comunicaţii asigurate de infrastructura comuna nu au caracter comercial.
Pentru utilizarea infrastructurii comune, autorităţile şi instituţiile publice vor încheia protocoale cu integratorul tehnic.
Suportul de comunicaţii va fi asigurat de elemente de infrastructură disponibile (fibră optică, echipamente asociate ş.a.) de la Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (SNR), Teletrans, Transelectrica şi Telecomunicaţii CFR.
Înfiinţarea infrastructurii comune de comunicaţii a statului este motivată de necesitatea unui mediu securizat care să asigure protecţia informaţiilor publice şi a datelor cu caracter personal şi de eliminare a riscului apariţiei de bariere electronice arbitrare între sistemele informatice publice.
De asemenea, infrastructura va întări cooperarea instituţională pentru a eficientiza serviciile societăţii informaţionale şi va crea şi utiliza în comun resurse informaţionale, în corelatie cu resursele bugetare disponibile.
În plus, doar 12% dintre autorităţile şi instituţii statului, companiile naţionale, regiile autonome şi societăţile comerciale aflate sub autoritatea entităţilor publice sunt conectate prin reţelele de comunicaţii aflate în administrarea entităţilor de stat cu atribuţii în domeniul comunicaţiilor.
OUG 117/2001 nu face referire la costurile înfiinţării infrastructuri comune de comunicaţii a statului.
"În termen de 45 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă (13 februarie 2012 - n.r.), Guvernul va aproba prin hotărâre înfiintarea reţelei «Intranetul statului», pe suportul de comunicaţii asigurat de infrastructura comună", se spune la articolul 14 din OUG 117/2011.
Operaţionalizarea infrastructurii comune de comunicaţii a statului constituie un obiectiv prioritar, stabilit şi printr-o hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) din ianuarie 2011.