Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 ian 2012 - Anul XVII, nr. 1 (4906)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

USL se opune eliminării obligativităţii demisiei pentru funcţionarii publici care candidează

Miercuri, 4 Ianuarie 2012 (14:26:36)

USL se opune proiectului de lege care elimină obligativitatea ca funcţionarii publici din posturi de conducere să îşi dea demisia din funcţie dacă vor să candideze în alegeri, Uniunea afirmând că este vorba despre o nouă tehnică a PDL de perfecţionare a "furtului în alegeri".

Potrivit USL, "intenţia PDL de a permite funcţionarilor publici să candideze" este "o nouă tehnică de perfecţionare a furtului în alegeri".

USL precizează, într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX, că se opune proiectului de lege "prin care PDL doreşte să elimine obligativitatea ca funcţionarii publici din posturi de conducere să îşi dea demisia din funcţie dacă vor să candideze în alegeri".

"Aceasta este o lege cu dedicaţie pentru clientela de partid, pentru funcţionarii numiţi pe criterii politice şi o acţiune prin care este politizată din nou administraţia publică. Asistăm la o nouă încercare din partea actualei puteri de a schimba legile în funcţie de propriile interese politice şi electorale. După ce a politizat întreg aparatul administrativ, acum, coaliţia de guvernare doreşte să folosească în mod direct, fără niciun fel de jenă, instituţiile statului în confruntarea electorală. Este o încercare de a legaliza statul-captiv, adică statul care este folosit în interesul celor aflaţi la guvernare", se arată în comunicatul USL.

Uniunea susţine că prin acest proiect de lege PDL doreşte să permită funcţionarilor publici numiţi politic în posturile de conducere să folosească instituţiile pe care le conduc în campania electorală.

"De asemenea, se doreşte subordonarea tuturor angajaţilor din instituţiile respective şi forţarea lor să-şi susţină în alegeri superiorul ierarhic, sub ameninţarea pierderii locului de muncă. În acest fel, funcţionarii publici devin agenţi electorali şi nu un corp de elită aflat în slujba cetăţeanului. Acest proiect de lege reprezintă un adevărat pericol pentru funcţionarii publici de carieră. Aceasta este o dovadă suplimentară că avem de-a face cu o putere discreţionară, care este în stare să treacă peste orice pentru a se menţine la guvernare. PDL şi complicii săi ce compun coaliţia majoritară pregătesc un nou instrument pentru perfecţionarea furtului în alegeri", scrie USL.

Uniunea menţionează că se opune acestui proiect de lege şi atrage atenţia asupra "derapajelor actualei puteri de la democraţie şi de la principiile bunei guvernări".

"În acord cu societatea civilă, care a susţinut în permanenţă depolitizarea administraţiei, USL respinge orice tentativă de transformare a aparatul administrativ într-o sursă de venituri pentru clientela politică şi într-o resursă electorală pentru cei aflaţi temporar la guvernare", afirmă USL.

Şase senatori, printre care şi ministrul de Interne, Traian Igaş, propun eliminarea obligativităţii ca funcţionarii publici din posturi de conducere să îşi dea demisia din funcţie dacă vor să candideze pentru funcţii de demnitate publică.

Senatorii PDL Traian Igaş, Ion Ruşeţ, Sorin Fodoreanu, Dorin Păran, Tudor Udriştoiu şi senatorul independent Gabriel Berca au depus, în acest sens, la Senat, o iniţiativă legislativă pentru modificarea Legii 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici şi a Legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi pentru modificarea Legii 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale 215/2001 şi a Legii 393/2004 privind Statutul aleşilor locali.

Potrivit prevederilor actuale ale Statutului funcţionarilor publici, înalţii funcţionari publici şi funcţionarii publici de conducere pot candida pentru funcţii de demnitate publică numai după încetarea, în condiţiile legii, a raporturilor de serviciu.

Iniţiatorii arată, în expunerea de motive la propunerea legislativă, că această abordare este una discriminatorie prin raportare la prevederile constituţionale privind dreptul cetăţenilor români de a alege şi a fi aleşi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului USL se opune eliminării obligativităţii demisiei pentru funcţionarii publici care candidează.
 Vizualizări articol: 642 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
USL se opune eliminării obligativităţii demisiei pentru funcţionarii publici care candidează0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei