Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, a declarat, joi, că Raed Arafat nu a blocat proiectul Legii sănătăţii, ci a avut observaţii şi "o tensiune, să zicem, în perspectiva unei introduceri necontrolate a sistemului privat în urgenţă".
Ministrul a răspuns astfel întrebărilor adresate de jurnalişti cu privire la declaraţia preşedintelui Traian Băsescu potrivit căreia "dacă este un duşman mai mare al apariţiei încă a unui sistem privat de sănătate, el se numeşte Raed Arafat", acesta "uitând că el a fost fundaţie la Târgu Mureş".
"Nu a blocat (Raed Arafat, n.r.) legea, ci a avut observaţii la acest proiect şi o tensiune, să zicem, în perspectiva unei introduceri necontrolate a sistemului privat în urgenţă", a răspuns ministrul Ritli Ladislau, întrebat de jurnalişti.
Ministrul Sănătăţii a precizat că SMURD apare în proiectul Legii sănătăţii.
"Să nu credeţi că noi am fost foarte armonioşi tot timpul. Avem anumite puncte de vedere privind serviciul de urgenţă", a mai spus Ritli.
Întrebat cine se ocupă de sistemul de urgenţă în noul proiect de lege, ministrul Sănătăţii a răspuns: "Statul, numai statul!".
El a adăugat că legislaţia prevede că rămâne sistemul actual de urgenţă, care este alcătuit din serviciile de ambulanţă şi SMURD, iar acesta rămâne în responsabilitatea statului.
"Nu întâmplător săptămânal deschidem noi centre de elicoptere şi de ambulanţe. Vă puteţi imagina că acestea sunt ale statului. Şi în planul viitor am prevăzut să luăm sute de ambulanţe şi câteva elicoptere", a adăugat ministrul.
Ritli a ţinut să precizeze că legea este permisivă, dar standardele în urgenţă sunt stabilite de Ministerul Sănătăţii.
"Dânsul (Raed Arafat, n.r.) este aici în Ministerul Sănătăţii. Dacă cineva, un operator privat, cândva va îndeplini acele standarde stabilite de minister, va putea să intre în acest sistem ca operator privat, cu condiţia să îndeplinească acele condiţii pe care le impune Ministerul Sănătăţii. Nu mâine o să intre operatorul privat în sistem, asta va fi foarte bine stabilit în legislaţia secundară", a explicat Ritli Ladislau.
Întrebat în ce condiţii ar putea intra în sistemul de urgenţă un operator privat, ministrul a spus că numai dacă îndeplineşte condiţiile de la SMURD şi ambulanţă.
"Legislaţia secundară va stabilit în ce condiţii va intra în sistemul de urgenţă un operator privat. Trebuie să fie condiţii similare cu ceea ce ştie azi SMURD, condiţii similare cu ceea ce ştie Ambulanţa, elicopterul. Dacă cineva îndeplineşte aceste condiţii, eu nu văd niciun pericol de a intra în viitor în acest sistem de urgenţă", a mai spus ministrul Sănătăţii.
Ritli Ladislau a reafirmat că, potrivit legii, Ministerul Sănătăţii omologhează operatorii din sistemul de urgenţă, respectiv pe cei care corespund mecanismelor din urgenţă, sistem care merge foarte bine, care răspunde foarte bine la urgenţă.
"Dar, sigur, în viitor sistemul de urgenţă trebuie lărgit şi completat, poate şi pe un segment de privat", a conchis Ritli.
"Vă mai dau un exemplu de rezistenţă - am avut o discuţie cu Raed Arafat, cel care a creat sistemul SMURD. Dacă este vreun duşman mai mare al apariţiei încă a unui sistem privat de sănătate, el se numeşte Raed Arafat, uitând că el a fost fundaţie la Târgu Mureş, la care şi eu am contribuit cu 2% din salariu pentru că făcea un lucru bun", a spus preşedintele Traian Băsescu la TVR 1.
El a menţionat că argumentul lui Raed Arafat este "că statul trebuie să facă".
"Nu, statul trebuie să aibă concurenţă. Şi nu văd de ce într-un judeţ al ţării nu ar mai apărea un sistem care să facă concurenţă sistemului de urgenţă. De ce? Poate că există un privat pe care Ministerul Sănătăţii îl autorizează", a adăugat preşedintele.
Traian Băsescu a spus însă despre Raed Arafat că este un om respectat şi "un extrem de bun profesionist".
"Doamnă, eu pot fi împotriva a ceva sau nu. Mie nu-mi plac oamenii care, după ce au evoluat pe un sistem, pe urmă devin duşmanii creării oricărui alt sistem de concurenţă. Nu, aşa ceva nu poate funcţiona într-un stat civilizat. Statul îşi va asigura principalul sistem de urgenţă şi şi-l asumă statul prin ceea ce s-a creat. S-au făcut investiţii uriaşe în sistemul de urgenţă, în celebrul 112, nu numai investiţii în dotare cu elicoptere, cu salvări, cu personal, cu sisteme de urgenţă în spitale, dar şi în pregătirea oamenilor s-au făcut investiţii foarte mari. Or, acest sistem va funcţiona şi va continua să fie consolidat. Dar nu văd nicio nenorocire dacă, aşa cum a început Raed Arafat la Târgu Mureş, o să apară la Suceava sau la Constanţa un al doilea Raed Arafat, care să dezvolte un sistem privat paralel, în concurenţă de calitate", a spus Traian Băsescu.