Guvernul s-a angajat să prezinte Comisiei Europene (CE) şi FMI calendarul de liberalizare a preţurilor reglementate la gaze naturale şi electricitate până la sfârşitul lunii ianuarie 2012, după ce Executivul a depăşit termenul iniţial, stabilit pentru luna septembrie.
"Autorităţile au ratat să prezinte la termenul stabilit, luna septembrie, programul de liberalizare treptată a preţurilor reglementate la energie electrică şi gaze", se arată în raportul CE privind acordul cu România.
În memorandumul de înţelegere la acord se precizează că autorităţile române se angajează să prezinte acest calendar până la sfârşitul lunii ianuarie 2012, după aprobarea prealabilă de către Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi CE.
Preţurile reglementate la energie şi gaze vor fi eliminate treptat, respectiv până în 2013 pentru consumatorii industriali, şi până în 2015 pentru populaţie.
Populaţia şi o serie de companii plătesc preţuri reglementate la energie şi gaze, stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Unele companii din sectorul energetic, printre care E.ON (Germania) sau GDF Suez (Franţa-Belgia), au cerut în ultimii ani de mai multe ori Guvernului şi ANRE să accepte creşterea preţurilor, acuzând decalajul prea comparativ cu alte state membre ale Uniunii Europene.
Calendarul va cuprinde etapele intermediare detaliate pentru eliminarea preţurilor reglementate.
"În timpul discuţiilor (cu Guvernul - n.r.) a fost limpede că piaţa nu ar suporta o liberalizare bruscă a preţurilor, mai ales în sectorul gazelor, unde preţurile sunt deconectate de tarifele internaţionale", se mai spune în raport.