La Craiova, unde pieţele sunt pline de brazi româneşti, preţurile acestora variază între 50 şi 500 de lei. La Drobeta Turnu Severin brazii sunt mai ieftini, costând de la 40 la 450 de lei, însă nu sunt clienţi. Oamenii preferă brazii artificiali, cumpăraţi din hipermaket cu preţuri de la 16 lei.
La Drobeta Turnu Severin, în pieţe, dar şi în centrul oraşului, la intersecţia străzii Smârdan cu Bulevardul Tudor Vladimirescu brazii de Crăciun se vând cu preţuri între 40 de lei şi 450 de lei, în funcţie de mărimi, cei mai ieftini fiind molizii.
Comercianţii au adus la vânzare brazi din Harghita şi Alba.
Cornel Natea, un comerciant din Harghita, a adus 500 de brazi şi molizi la Drobeta Turnu Severin, pe care îi vinde la preţuri cuprinse între 40 şi 150 de lei. Are şi molizi, la preţuri cuprinse între 20 şi 40 de lei.
Până miercuri, el a reuşit să vândă jumătate din marfă, dar speră să crească vânzările în ultimele zile înaintea Crăciunului.
Vânzări slabe au şi alţi comercianţi de brazi, însă nu aceeaşi situaţie este şi în hipermaket-uri, unde brazii artificiali sunt la mare căutare, mai ales că sunt reduceri între 20 şi 75%.
Raluca Uşurelu, reprezentant al unui hipermaket, spune că cele mai bune vânzări s-au înregistrat în perioada 13-18 decembrie, când s-au practicat reduceri între 20 şi 75% la brazii artificiali. Cel mai mic brad artificial, decorat, a costat 16 lei, iar cel mai mare, de 2,40 de metri înălţime, a costat 276 de lei, fiind redus de la 459 de lei.
La Craiova, brazii sunt mai scumpi, cu preţuri de la 50 la 500 de lei.
Pentru un brad din străinătate, craiovenii vor scoate din buzunar între 100 şi 500 de lei. În schimb, pentru un pom românesc preţul variază între 50 şi 100 de lei, iar cea mai mare ofertă este în Piaţa Centrală din Craiova.
Şi aici, însă, clienţii sunt puţini, majoritatea comercianţilor reuşind să vândă mai puţin de jumătate din marfă.
“Avem molid, brad argintiu şi normand. Cel din urmă este cel mai frumos, cel mai încărcat. Acesta a fost cumpărat de persoanele care au vilă sau la instituţii. Oricum, sunt brazi pentru toate buzunarele şi gusturile. Cumpărătorii aleg, însă, de fiecare dată ce este mai ieftin, nu se mai uită la calitate. Vor doar să dea puţini bani pe brad ca să le ajungă banii şi pentru cadouri", spune Marian Stăncioiu, comerciant.
Un alt comerciant se plânge şi el, spunând că oamenii aşteaptă un "chilipir" în 24 decembrie: "Am testat piaţa în fiecare an. Astăzi vin, se uită, testează piaţa şi apoi pleacă mai departe. Li se pare că preţul este prea piperat şi nu pot să neg acest lucru. Însă, să îi vedeţi că aşteaptă un chilipir pe 24 decembrie şi atunci se înghesuie să apuce un brad frumos. Vă daţi seama că o să mai las şi eu la preţ pentru că nu vreau să mă întorc cu ei acasă".
Potrivit directorului SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL, Bogdan Apostol, în pieţele craiovene 40 de comercianţi vând brazi, iar dintre aceştia doar trei au marfă din import, în total fiind la vânzare aproximativ 8.000 de brazi.