Guvernul a adoptat, miercuri, Codul de conduită pentru evitarea incompatibilităţilor şi conflictelor de interese pentru personalul care gestionează fonduri europene nerambursabile, document care va fi inclus în Strategia Naţională Anticorupţie, a anunţat ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.
"Documentul constituie, cu prioritate, un instrument cu caracter de prevenţie care va sta la baza activităţilor pe care le desfăşoară personalul implicat în domeniu. Este un îndrumar, un set de recomandări, însoţit de exemple practice de conduite succeptibile de a genera conflicte de interese, incompatibilităţi, menit să ajute atât personalul din sistem cât şi beneficiarul", a declarat Orban, la finalul şedinţei de guvern.
Acesta a precizat că, în termen de 30 zile de la adoptarea Codului, fiecare persoană care lucrează cu fonduri europene nerambursabile trebuie să semneze o declaraţie prin care ia la cunoştinţă de situaţiile de incompatibilitate şi conflict de interese reglementate de legislaţia în vigoare. De asemenea, fiecare instituţie care gestionează bani comunitari are obligaţia să pună pe site acest Cod de conduită.
"În măsura în care obligaţiile legale nu sunt respectate, va interveni răspunderea disciplinară, civilă sau penală. Vor fi anumite persoane, în special cele care au fost implicate fie în activităţi de luare a deciziilor, fie în activităţi de monitorizare, va exista interdicţia de un an sau de trei ani, de la caz la caz, de a nu lucra cu beneficiarii care au fost monitorizaţi sau de a nu lucra în domeniul respectiv", a spus Orban.
Ministrul a susţinut că documentul nu introduce reglementări juridice noi, motiv pentru care a fost adoptat de Executiv printr-un memorandum, nu prin hotărâre.