Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la RRA, că doreşte să îi avizeze pe români să nu se păcălească acceptând acum să se înroleze la diverse case de asigurare de sănătate, în condiţiile în care legea sănătăţii nu este încă adoptată.
"În ceea ce îi priveşte pe cei de la asigurări, care deja sunt într-o veselie, vreau să-i avizez şi pe cetăţenii români să nu se păcălească acceptând acum să se înroleze la diverse case de asigurări, pentru că în momentul de faţă aceste case de asigurări nu le asigură nimic. Nu există legea", a spus Băsescu.
El a menţionat însă că se pot face asigurări suplimentare de sănătate, care înseamnă altceva.
"Şi eu am o asigurare suplimentară de sănătate", a spus Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu a precizat că prin legea sănătăţii vor fi instituite case de asigurări private.
"Cei care primesc oferte «Veniţi să asigurăm pentru zero lei» să ştie că sunt păcăliţi", a spus Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu acuză UDMR că blochează eforturile de reformare a statului român, el susţinând că din "teama" unui ministru şi a unui partid nu este pusă în dezbatere publică Legea sănătăţii, un motiv al amânării fiind, în opinia sa, "traficul de influenţă făcut de baronii din sistem".
Preşedintele a spus, miercuri, la RRA, că face un "apel la politicienii din UDMR să înţeleagă că sunt politicieni care servesc România, şi nu politicieni care blochează eforturile de reformare a statului român".
Şi Ministerul Sănătăţii a atenţionat populaţia cu privire la apariţia unor firme neautorizate care racolează clienţi pentru viitoare case private de asigurări de sănătate.
Ministerul Sănătăţii s-a autosesizat cu privire la apariţia unor "agenţi pentru reforma sănătăţii" care promit câştiguri importante din strângerea de
adeziuni la viitoarele case private de asigurări de sănătate.
Proiectul Legii sănătăţii este încă în discuţii, punctele importante analizate fiind urgenţa, transformarea spitalelor în societăţi şi casele private de asigurări de sănătate.
O variantă de lucru a proiectului Legii sănătăţii a fost trimisă FMI şi Băncii Mondiale, care au notat la capitolul "medicina de urgenţă" că sistemul în forma actuală funcţionează şi recomandă să nu fie modificat.
La sfârşitul lunii noiembrie, preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat speranţa că noua Lege a sănătăţii va fi adoptată "în cel mai scurt timp", fie de Parlament, fie prin asumarea răspunderii Guvernului, el apreciind că în prezent sistemul medical este "rigid", "nefuncţional", iar spitalele sunt "societăţi de stat".