Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la RRA, că din punct de vedere practic este de acord cu suprapunerea alegerilor în 2012, menţionând că nu crede că democraţia este afectată dacă primarul, parlamentarul şi consilierul sunt aleşi în acelaşi timp.
"Cum ar fi ca anul ăsta (2012, n.r.) să avem două rânduri de alegeri?", a întrebat, retoric, Băsescu
Întrebat dacă este de acord cu ideea comasării alegerilor, Băsescu a spus: "Trebuie să recunosc că din punct de vedere practic, da".
El a mai spus că nu vede niciun pericol din punct de vedere al democraţiei, având în vedere că prezidenţialele s-au suprapus, multă vreme, cu parlamentarele, şi nimeni nu a vorbit despre vreo problemă în acest sens, iar românii şi-au ales şi preşedinţii şi parlamentarii.
Traian Băsescu a amintit că a susţinut şi a cerut revenirea la suprapunerea mandatului prezidenţial cu cel parlamentar. "Cât de democratică era alegerea preşedintelui când era suprapusă cu alegerea Parlamentului?", s-a întrebat Băsescu.
El a spus că prezidenţialele au fost separate de parlamentare pentru că "unii" îşi făcuseră socoteala că pot sta cu mandate prezidenţiale de cinci ani.
"Eu cred că nu afectează cu nimic democraţia că am o urnă pentru primar şi una pentru parlamentar. Cred că nu-i afectată cu nimic democraţia dacă am şi o urnă pentru consilieri şi important este ca anul acesta să am stabilitate. E foarte importantă stabilitatea politică", a spus Băsescu.
Referitor la faptul că opoziţia acuză că în cazul suprapunerii alegerilor diferitele tipuri de mesaje s-ar suprapune şi confunda, Băsescu a spus că utilizarea uninonimalului a obligat la introducerea unor mesaje locale de către parlamentari, după modeul primarilor.
El a mai spus că este convins că românii se vor descurca la alegeri şi vor înţelege foarte exact ce au de făcut.
Băsescu a spus că declaraţiile celor care spun că mesajele se suprapun în cazul organizării simultane a legislativelor şi generalelor dovedesc neîncredere în capacitatea românilor de a înţelege despre ce e vorba.
El a ţinut să sublinieze, ca politician care a câştigat patru alegeri uninominale - două de primar al Bucureştiului şi două de şef de stat - că această experienţă i-a arătat că românii înţeleg foarte bine ce votează şi ce li se spune.
Guvernul şi-a asumat răspunderea pentru suprapunerea, în 2012, a localelor cu parlamentarele. Opoziţia a depus, în replică, o moţiune de cenzură.
Premierul Emil Boc a prezentat rapid, în doar câteva minute, principalele prevederi ale proiectului de lege privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, fără a insista asupra implicaţiilor acestei decizii de comasare şi fără a prezenta detalii suplimentare legate de actul normativ.
Într-un scurt discurs susţinut în plenul Parlamentului, premierul a citit rapid trei pagini conţinând unele dintre prevederile legii, deja cunoscute, după care a aşteptat încheierea primei părţi a şedinţei Legislativului pentru a avea scurte discuţii cu unii dintre parlamentari.