Guvernul va analiza oportunitatea reducerii costului cu forţa de muncă doar după ce se va asigura că stabilitatea macroeconomică este consolidată şi va menţine anul viitor la actualul nivel atât contribuţiile de asigurări sociale, cât şi TVA, pentru "predictibilitate", a afirmat premierul Emil Boc.
"Nu vom modifica în 2012 CAS-ul şi TVA-ul, tocmai pentru a fi predictibili şi a ne asigura că vom consolida această stabilitate macroeconomică. Să sperăm că după această consolidare macroeconomică, începută în 2011 şi continuată în 2012, vom avea posibilitatea să găsim şi alte soluţii financiare în anii următori pentru a reduce costul sau fiscalitatea cu forţa de muncă, dar toate la timpul lor", a spus Boc într-o conferinţă pe teme economice.
La începutul lunii decembrie, reprezentanţi ai patronatelor şi sindicatelor declarau, după o întâlnire cu premierul Boc, că li s-a transmis că Guvernul analizează eliminarea impozitului pe venit pentru salarii între 700 lei şi 1.000 lei.
Surse guvernamentale au declarat atunci agenţiei MEDIAFAX că aceasta este una dintre variantele aflate în analiză, dar fără ca deocamdată să fie stabilită o dată clară de aplicare.
În luna august, ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a anunţat că Guvernul a decis să amâne reducerea contribuţiilor sociale pentru angajatori până la "momentul optim", deoarece în situaţia economică actuală nu îşi permite să adope o asemenea măsură.
Până la acel moment, ministrul afirma că analizează "foarte serios" reducerea contribuţiilor sociale pentru angajator, dar că măsura va fi decisă împreună cu FMI şi Comisia Europeană.
Proiectul de strategie fiscal-bugetară pentru 2012-2014 prevedea de altfel reducerea CAS în partea a doua a acestui an cu două puncte, menţionându-se că relaxarea fiscală va contribui la reducerea evaziunii pe piaţa muncii şi la creşterea conformării voluntare.
Documentul a fost însă aprobat de Guvern într-o formă care nu a mai inclus însă şi reducerea CAS.