Fondurile care pot fi atrase de pe piaţa internă prin titluri de stat se plasează la "un nivel bun", deşi banii sunt insuficienţi, iar în perioada actuală insuccesul unei emisiuni pe pieţele externe nu trebuie privit ca pe o "tragedie", afirmă Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor.
"În România, în acest moment există nu suficiente, dar un nivel bun de fonduri care pot fi plasate în titluri de stat în continuare, prin intermediul sistemului bancar. Sper ca într-o perioadă relativ scurtă, când se vor clarifica cât mai multe lucruri în ceea ce priveşte Europa, soluţiile pentru Grecia şi alte ţări cu probleme, să se dezgheţe piaţa şi emisiunile de titluri ale diverselor state, inclusiv ale României, să poată fi mai uşor de realizat", a spus Gheţea, după o conferinţă pe teme economice.
Gheţea a arătat că atragerea de împrumuturi de pe pieţele internaţionale este dificilă în actuala perioadă, iar insuccesul unei emisiuni nu trebuie privit ca pe o "tragedie".
"Este o situaţie pe care trebuie să o privim cu realism. Este foarte greu în acest moment să fie atrase fonduri de pe pieţele internaţionale, este foarte greu să ai emisiuni de succes. Parcă acum două săptămâni Germania nu reuşise să facă o emisiune de succes. Ca atare, nu trebuie să facem o tragedie din faptul că la un moment dat am avut sau nu am avut succes pe anumite pieţe", a adăugat reprezentantul asociaţiei.
România a eşuat în luna noiembrie în încercarea de a se împrumuta în dolari pe piaţa americană prin programul de emisiuni MTN (Medium Term Notes), dar nu renunţă la emisiunea programată pentru SUA, unde va reveni atunci când condiţiile vor fi favorabile.
Ministerul Finanţelor Publice a angajat de la începutul anului împrumuturi de 52,17 miliarde lei şi 1,401 miliarde euro prin emisiuni de titluri de stat.