Preşedintele Traian Băsescu a semnat, marţi, decretul pentru promulgarea Legii asistenţei sociale, act normativ care diminuează cheltuielile statului cu asistenţa socială şi care a blocat activitatea legislativă pentru mai multe săptămâni, în această toamnă, la Senat.
Potrivit Preşedinţiei, preşedintele a semnat, marţi, decretul pentru promulgarea Legii asistenţei sociale.
Camera Deputaţilor a adoptat, 22 noiembrie, cu 168 de voturi "pentru" şi 5 voturi "împotrivă", Legea asistenţei sociale, deputaţii opoziţiei neexprimându-şi votul.
Reprezentanţii PSD şi PNL s-au opus acestui proiect de lege pe motiv că este un pretext de diminuare în bugetul de stat pe 2012 a cheltuielilor cu asistenţa socială.
Amendamentele de fond ale opoziţiei la cele 147 de articole ale proiectul de lege au fost respinse prin vot.
Camera Deputaţilor a fost forul decizional în cazul acestui proiect de lege, pe care Senatul l-a adoptat tacit, după ce a blocat proiectul timp de două luni.
Proiectul legii asistenţei sociale adoptat de deputaţi prevede că responsabilitatea privind dezvoltarea capacităţii de integrare socială şi soluţionarea situaţiilor de dificultate revine fiecărei persoane, precum şi familiei acesteia.
Opoziţia a atacat Legea la Curtea Constituţională, dar această instituţie a respins demersul.
Curtea Consituţională (CC) a decis că Legea asistenţei sociale este constituţională, respingând argumentele opoziţiei, care susţinea că prin actul normativ se restrâng drepturile fundamentale.