Aproximativ 30 la sută dintre titulari nu şi-au recuperat carnetele de muncă, conducerea Inspecţiei Muncii avertizând că ar fi bine ca toată lumea să facă acest lucru pentru a nu risca pierderea vechimii în muncă.
"Până în prezent, au fost predate titularilor aproximativ 70 la sută din numărul total de carnete de muncă păstrate şi completate de inspectoratele teritoriale de muncă. Sunt foarte mulţi care nu au venit să-şi ia carnetele de muncă înapoi", a declarat, luni, inspectorul general de stat de la Inspecţia Muncii, Dantes Nicolae Bratu.
El a amintit că, în conformitate cu prevederile Codului muncii, la 1 ianuarie 2011 s-au abrogat dispoziţiile Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de muncă, dată de la care a încetat existenţa carnetului de muncă.
"Din datele centralizate la nivelul Inspecţiei Muncii, la data de 31.12.2010, situaţia carnetelor de muncă aflate în gestiunea inspectoratelor teritoriale de muncă era următoarea: număr total carnete de muncă aflate în gestiunea inspectoratelor teritoriale de muncă - 3.867.659, din care: 2.177.056 erau carnete de muncă păstrate şi completate de inspectoratele teritorial de muncă şi 1.690.603 carnete de muncă păstrate şi completate de angajatorii care au obţinut aprobare de la inspectoratele teritoriale de muncă pentru păstrarea şi completarea carnetelor de muncă la sediu", a explicat inspectorul general de stat de la Inspecţia Muncii.
Dantes Nicolae Bratu a explicat că au fost identificate patru motive pentru care nu au fost predate până la această dată toate carnetele de muncă: angajatorii programaţi nu se prezintă pentru ridicarea carnetelor de muncă, deşi au fost înştiinţaţi în scris, angajatorii ai căror salariaţi au fost titularii carnetelor de muncă, nu mai există ca persoane juridice, iar titularii nu se prezintă pentru ridicarea acestora, există carnete de muncă "abandonate" de titulari şi preluate în anul 2000 de la fostele Direcţii generale de muncă sau titularii sunt plecaţi la muncă în străinătate.
Şeful IM a mai precizat că aceste documente trebuie păstrate deşi toate datele din ele au fost preluate în format electronic.
"Ele există online, dar e bine să aibă şi documentul", a mai spus Dantes Nicolae Bratu.