Aproape 160.000 de persoane au lucrat ca zilieri de la intrarea în vigoare, în luna aprilie, a Legii zilierilor, Inspecţia Muncii înaintând deja câteva propuneri de modificare a actului normativ, una dintre acestea vizând şi introducerea persoanelor fizice autorizate printre beneficiari.
Inspectorul general de stat de la Inspecţia Muncii, Dantes Nicolae Bratu, a declarat, luni, că până la sfârşitul lunii noiembrie 8.200 de persoane juridice au achiziţionat registrul de evidenţă a zilierilor iar 4.652 de persoane juridice au transmis la inspectoratele teritoriale de muncă o copie a registrului (conform art. 7 alin. 2 din Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri).
Datele centralizate au mai arătat că au fost înregistrate 159.496 de persoane care au desfăşurat activitate ca zilieri, o astfel de persoană muncind, în medie, 12 zile.
Inspectorii de muncă au sancţionat 208 persoane juridice şi au aplicat amenzi în valoare totală de 448.000 de lei, în total fiind identificate 79 de persoane care desfăşurau activitate fără a fi înregistrate în registrul de evidenţă.
Inspectorul general de stat de la Inspecţia Muncii a declarat, luni, că instituţia pe care o conduce a înaintat deja Ministerului Muncii câteva propuneri de modificare a Legii zilierilor, una dintre acestea vizând şi introducerea persoanelor fizice autorizate printre beneficiari.