Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a declarat, duminică, la Europa FM, că, în lipsa unui consens politic putere-opoziţie, Constituţia României ar trebui modificată, anul viitor, doar prin adoptarea Acordului de guvernanţă al UE.
"Dacă o legăm şi cu altele, precis n-o putem face. Deci, până la urmă, România va avea de ales, nu? Dorim să transmitem un semnal foarte clar Uniunii Europene, şi nu numai, că suntem o ţară care poate evalua ce înseamnă interesul naţional la un anumit moment şi poate acţiona ca atare sau rămânem în continuare în zona asta de semi-obscuritate, în care niciodată nu ştii ce poate ieşi!?", a spus Stolojan.
Potrivit unui comunicat al Consiliului European, ţările din zona euro şi alte şase state din afara blocului monetar, printre care şi România, vor încheia, până în luna martie, un tratat interguvernamental care vizează consolidarea şi intregrarea fiscală puternică la nivelul UE.
Acordul presupune în principal reglementări fiscale pentru echilibrarea bugetelor şi coordonarea politicii economice la nivel european.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, după întâlnirile avute cu reprezentanţii partidelor politice, cu preşedinţii celor două Camere şi consultările cu membrii Guvernului, că poate afirma că nu va exista niciun partid care să respingă ratificarea în timp util a acordului de uniune fiscală şi că, în cazul în care se va proba a fi necesară revizuirea Constituţuiei, aceasta se va face în timp util.
Preşedintele PDL, Emil Boc, a declarat, după consultările de la Cotroceni, că formaţiunea sa susţine aderarea României la acordul fiscal, revizuirea Constituţiei pentru ratificarea acestuia şi pentru instituirea Parlamentului unicameral cu 300 de parlamentari, iar data referendumului să fie stabilită în acord cu opoziţia.
"PDL susţine acordul fiscal, iar România să adere şi să semneze acest acord. PDL susţine revizuirea Constituţiei pentru ratificarea acordului fiscal. PDL susţine ca, odată cu revizuirea Constituţiei în vederea ratificării acordului, să se pună şi trecerea la Parlament unicameral cu 300 de parlamentari", a spus Boc.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat însă că formaţiunea sa susţine amendarea Constituţiei doar pe tema acordului de uniune fiscală, el precizând că acest lucru se poate face când partidele ajung la un consens şi nu vor introduce alte elemente de amendare a Legii fundamentale.