Vrăjitoarele Roxana Lider şi Rada Mincă îşi făceau publicitate în presă şi prin bannere susţinând că sunt cele mai mari clarvăzătoare şi cereau clienţilor bijuterii, bani, miere, icoane şi păpuşi, iar apoi îi supuneau unor ritualuri în cimitire şi îi ameninţau că vor dezvălui detalii din viaţa lor.
Tribunalul Buftea a făcut, vineri, publică motivarea deciziei prin care a decis eliberarea vrăjitoarelor Rada Ştefan Mincă şi Roxana Lider, acuzate de fapte de e înşelăciune şi şantaj, precum şi a altor doi complici ale acestora.
În documentul citat judecătorul reiterează referatul procurorilor prin care s-a cerut arestarea a patru persoane respectiv a celor două vrăjitoare dar şi a inculpaţilor Ion Constantin şi Sava Craiff Buzea.
"Astfel, prin publicitatea pe care şi-o fac în presa scrisă (ziare, reviste, anunţuri de mică publicitate), audiovizuală (emisiuni televizate, interviuri), afişe sau bennere, învinuitele Rada Ştefan Mincă Roxana Lider se prezintă ca fiind cele mai mari vrăjitoare sau clarvăzătoare, arătându-şi permanent disponibilitatea unor aşa-zise consultaţii la domiciliile lor sau prin intermediul oricăror mijloace electronice de comunicare, definindu-se ca fiind singurele care pot rezolva problemele financiare, de sănătate, afective, profesionale, etc., ale persoanelor aflate în dificultate", se arată în motivarea instanţei care preia din susţinerile procurorilor.
După ce erau contactate de către potenţialele victime, se mai arată în documentul citat, cele două vrăjitoare expuneau o falsă reprezentare a realităţii, inoculându-le acestora ideea că se află sub puterea unor forţe malefice supranaturale iar datorită puterilor magice cu care au fost înzestrate, problemele pot fi rezolvate numai de către ele.
"În acest scop, Rada Mincă Ştefan şi Roxana Lider le solicită victimelor la început, pentru iniţierea ritualului diverse bunuri sau obiecte, cum ar fi articole personale de îmbrăcăminte, păpuşi, piroane, cuţite, iconiţe sau miere de albine, ulterior, pentru desfăşurarea acestuia, care se prelungeşte în timp sub diferite pretexte, învinuitele solicită obiecte de valoare precum bijuterii, autoturisme şi diverse sume de bani din ce în ce mai mari", mai notează instanţa.
În tot acest timp, scrie în motivarea, "învinuitele induc victimelor o stare de teamă şi nesiguranţă prin metodele şi mijloacele folosite în aşa-zisele ritualuri vrăjitoreşti precum şi prin intervalul scurt de timp, în care problema trebuie rezolvată, în caz contrar aceasta agravându-se exponenţial".
Astfel, de obicei ritualurile erau ţinute la miezul nopţii în diverse imobile nelocuite, în pădure, cimitire sau lângă diverse cursuri de apă fiind folosite tehnici voodoo, precum înţeparea cu ace a unor păpuşi sau figurine dar şi schilodirea sau incinerarea unor animale, păsări sau reptile, mai notează Tribunalul.
"În momentul în care, victimele nu mai dispun de sume de bani sau obiecte de valoare, învinuitele Rada Ştefan Mincă şi Roxana Lider, prin complicitatea altor persoane, care sunt prezentate ca prosperi oameni de afaceri şi reali binefăcători, le determină pe acestea (victime - n.r.) să încheie contracte de vânzare-cumpărare sau de împrumut cu garanţie imobiliară, cu privire la bunurile mobile şi imobile pe care acestea le deţin. Sumele de bani astfel obţinute, sub pretextul că sunt destinate ritualurilor vrăjitoreşti, unde trebuie să fie arse sau să intre în posesia unor forţe supranaturale malefice, sunt însuşite în realitate de către învinuite şi complicii acestora", se mai arată în motivarea instanţei.
Tribunalul notează că atunci când victimele realizau că au fost înşelate, vrăjitorele sau complicii acestora, continuau cu prezentarea unor situaţii imaginare, în virtutea cărora problemele nu au putut fi rezolvate sau recurgeau la ameninţări, fie prin incantarea unor blesteme, fie prin eventuale cosecinţe referitoare la integritatea fizică sau psihică a victimelor, fie chiar prin dezvăluirea în presă sau la serviciu a aspectelor din viaţa intimă a acestora.
Una dintre victimele acestora a fost Oana Zăvoranu care, potrivit motivării instanţei, ar fi dat sume mari de bani şi bunuri acestor două vrăjitoare sub presiunea ameninţărilor celor două femei şi ale complicilor lor.
Cele două vrăjitoare au fost prinse în urma a 13 percheziţii, făcute marţi, în care au fost vizate şapte persoane - trei femei şi patru bărbaţi - din Bucureşti şi din Chitila.
Dintre cele trei femei, două susţineau că sunt vrăjitoare, care prin intermediul mass-media au anunţat că rezolvă probleme de dragoste, carieră şi sănătate.
Purtătorul de cuvânt al Poliţiei, comisarul Christian Ciocan, a declarat că la început vrăjitoarele cereau bani puţini şi obiecte de mică valoare, însă pe parcurs sumele cerute de la victime creşteau doar pentru una dintre cele patru victime, Oana Zăvoranu, prejudiciul fiind de 450.000 de euro.