Sistemul naţional de medicină de urgenţă rămâne în obligaţia statului, adică va fi public şi prin noua lege a sănătăţii, a spus joi ministrul Ritli Ladislau, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor potrivit cărora urgenţa ar intra în responsabilitatea societăţii odată cu schimbarea legislaţiei.
"Sistemul de urgenţă va rămâne public. Sigur va fi aşa", a mai spus ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, prezent la predarea primului elicopter SMURD pentru cazurile grave din zone izolate achiziţionat de MS.
Proiectul Legii sănătăţii prevede că sistemul naţional de asistenţă medicală de urgenţă şi de prim ajutor calificat trece din obligaţia statului în "responsabilitatea societăţii", deschizând astfel piaţa sectorului privat.
Potrivit legislaţiei actuale, asigurarea urgenţei este obligaţia statului şi dreptul cetăţenilor garantat prin Constituţie. În prezent, în sistemul de urgenţă funcţionează SMURD, servicii de ambulanţă de stat şi particulare aflate în contract cu casele de asigurări de sănătate, acestea din urmă asigurând în general consultaţii la domiciliu şi transportul bolnavilor.
Proiectul Legii sănătăţii este încă în discuţii, punctele importante analizate fiind urgenţa, transformarea spitalelor în societăţi şi casele private de asigurări de sănătate.
O variantă de lucru a proiectului Legii sănătăţii a fost trimisă FMI şi Băncii Mondiale, care au notat la capitolul "medicina de urgenţă" că sistemul în forma actuală funcţionează şi recomandă să nu fie modificat.
La sfârşitul lunii noiembrie, preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat speranţa că noua Lege a sănătăţii va fi adoptată "în cel mai scurt timp", fie de Parlament, fie prin asumarea răspunderii Guvernului, el apreciind că în prezent sistemul medical este "rigid", "nefuncţional", iar spitalele sunt "societăţi de stat".