Fostul premier Adrian Năstase a declarat, joi, că decizia instanţei de a-l achita în dosarul "Mătuşa Tamara" încheie un capitol neplăcut din viaţa sa publică, care a început în 2006 şi a dus la decizii nedrepte, respectiv ceea ce s-a întâmplat la hotelul Confort şi la demisia de la Cameră.
"Decizia de azi îmi arată că s-a încheiat un capitol extrem de neplăcut din viaţa mea publică, un capitol care a început în 2006, care a dus la nişte decizii neplăcute - nedrepte le-am considerat atunci şi le consider şi acum, dar le-am luat ca atare - şi la ceea ce s-a întâmplat la hotelul Confort şi la demisia din funcţia de preşedinte al Camerei", a spus Năstase.
El a subliniat că, într-un fel, dosarul "Mătuşa Tamara" şi-a produs efectele încă de acum cinci ani.
"Ceea ce s-a întâmplat azi şi verdictul care a fost dat pe baza probelor din dosar arată că judecătorii au citit cu adevărat dosarul, spre deosebire de unii dintre cei care doar l-au comentat", a mai spus Năstase.
Fostul premier a precizat că dosarul a pornit de la un denunţ al lui Genică Boerică, care era în închisoare de pe vremea când el era prim-ministru şi care a fost adus la DNA, unde a făcut un denunţ.
"Pe baza acestui denunţ el a fost eliberat din închisoare, şi în testul poligraf s-a văzut foarte clar că are un comportament simulat într-un dosar în care nu există probe, care se bazează doar pe nişte chestiuni care ţin de încercări, sugestii de analiză logică, exerciţii de logică. Rechizitoriul respectiv nu putea să convingă, iar probatoriile toate au fost în sensul unei achitări", a subliniat Năstase.
Într-o şedinţă desfăşurată la începutul anului 2006, la Hotel Confort, după declanşarea de către DNA a anchetei penale împotriva lui Adrian Năstase, liderii PSD au decis să îi retragă acestuia sprijinul politic, eveniment urmat de demisia sa din funcţia de preşedinte executiv al PSD şi din cea de preşedinte al Camerei Deputaţilor.
Fostul premier Adrian Năstase a fost achitat, joi, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru faptele de corupţie imputate de procurorii Direcîţiei Naţionale Anticorupţie.
De asemenea, au fost achitaţi şi Ioan Melinescu şi Ristea Proboi, pentru complicitate la fapte de corupţie.
Decizia poate fi contestată la completul de cinci judecători al ICCJ.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a încheiat în 24 noiembrie cercetarea judecătorească în cazul "Mătuşa Tamara". Instanţa anunţa atunci că în 7 decembrie se va pronunţa asupra acuzelor aduse de către Direcţia Naţională Anticorupţie fostului premier Adrian Năstase, consilierului acestuia Ristea Priboi şi fostului şef al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) Ioan Melinescu.
În 7 decembrie, instanţa a amânat pentru 15 decembrie pronunţarea în acest dosar.
Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că este convins că instanţa îl va achita pe Adrian Năstase în dosarul "Mătuşa Tamara", el precizând că întreg partidul îl apreciază pe fostul premier şi este alături de el.
Hotărârea din acest proces este prima din cele trei cazuri deferite justiţiei de către DNA în care este acuzat Adrian Năstase, fost prim-ministru şi fost preşedinte al Camerei Deputaţilor.