joi, 15 dec 2011 - Anul XVI, nr. 296 (4894)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Funcţionarii şi cetăţenii,chestionaţi în legătură cu corupţia printr-un procedeu ca la recensământ

Joi, 15 Decembrie 2011 (16:49:39)

Funcţionarii din administraţia locală şi cetăţenii vor fi chestionaţi în legătură cu corupţia, printr-un procedeu ca la recensământ, iar rezultatele vor fi disponibile în februarie, studiul fiind realizat în cadrul unui proiect în valoare de peste două milioane de lei.

Rezultatele chestionarului vor fi folosite la elaborarea unor ghiduri de bune practici şi a Cartei fenomenului de corupţie în administraţia publică locală, a declarat, joi, Ionuţ Vasilica, managerul proiectului "Studiul diagnostic privind fenomenul de corupţie în administraţia publică locală".

Proiectul este implementat de Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) şi Direcţia Generală Anticorupţie (DGA), iar valoarea totală a studiului este de 2.076.906 de lei, a precizat Ionuţ Vasilica.

El a precizat că 85 la sută din valoarea totală a proiectului este suportată din fonduri de la Uniunea Europeană, iar restul de 15 la sută este de la bugetul MAI.

"Toţi auzim că nivelul corupţiei este mare, este uriaş, dar nimeni nu l-a măsurat până acum", a mai spus Vasilica.

Potrivit lui Ionuţ Vasilica, bugetul proiectului urmează să acopere costurile de imprimare a chestionarelor, culegerea informaţiilor, analiza acestora, apoi elaborarea şi publicarea a câte 1.000 de exemplare din cele două ghiduri, unul pentru cetăţeni şi celălalt pentru funcţionarii publici.

De asemenea, bugetul va trebui să suporte publicarea a 1.000 de exemplare din "Carta fenomenului de corupţie în administraţia publică locală".

Vasilica a explicat că operatorii unei firme care se ocupă de sondaje vor merge în teritoriu şi vor chestiona atât cetăţenii, cât şi funcţionarii din administraţia publică locală în legătură cu fenomenul corupţiei, procedeul fiind "ca la recensământ".

"Rezultatele celor două chestionare se vor pune la un loc şi vor fi discutate în cadrul a 20 de întâlniri în ţară la care vor participa reprezentanţii instituţiilor deconcentrate şi ai primăriilor. După cele 20 de întâlniri vom avea Ghidurile de bune practici şi Carta fenomenului de corupţie din administraţia publică locală. Până acum toate sondajele de opinie care s-au făcut aveau în vedere populaţia, erau unidirecţionale. Acum, sondajul este bidirecţional, are o dublă abordare", a adăugat managerul de proiect Ionuţ Vasilica.

Marja de eroare a celor două chestionare va fi de maximum trei la sută.

Eduard Radu, directorul general adjunct al Direcţiei Generale Anticorupţie, a declarat că prin elaborarea ghidurilor se urmăreşte instruirea funcţionarilor publici.

"Prin acest ghid, prin această Cartă ce se doreşte? Se doreşte o informare, o instruire a funcţionarului să nu primească, să ştie să facă diferenţa între un gest amical al unui cetăţean şi o faptă de corupţie", a spus Eduard Radu.

El a precizat că DGA, împreună cu Parchetul General şi Direcţia Naţională Anticorupţie, doreşte să transforme linia anticorupţie TelVerde într-un Call Center.

"În noua strategie anticorupţie a Ministerului Administraţiei şi Internelor am propus, împreună cu ceilalţi parteneri, Parchetul General, Direcţia Naţională Anticorupţie, să extindem acest TelVerde, să îl facem un Call Center care se adresează tuturor cetăţenilor, unde pot sesiza fapte de corupţie atât din Ministerul Administraţiei şi Internelor cât şi din administraţia publică locală sau alte fapte de corupţie. Proiectul va urma calea legală, va ajunge în Parlament şi în funcţie de asta va lua fiinţă" a mai spus Eduard Radu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Funcţionarii şi cetăţenii,chestionaţi în legătură cu corupţia printr-un procedeu ca la recensământ.
 Vizualizări articol: 456 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Funcţionarii şi cetăţenii,chestionaţi în legătură cu corupţia printr-un procedeu ca la recensământ0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei