Comisia Europeană a decis reluarea plăţilor prin POR, gestionat de Ministerul Dezvoltării, iar facturile de aproximativ 200 milioane de euro ar putea fi decontate până la finele anului, a declarat joi ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea.
"Am primit oficial această informaţie la prima oră. Recunosc că noi de fapt ştiam de aseară", a afirmat Udrea, menţionând că ministerul a îndeplinit toate solicitările Comisiei Europene.
Ea a adăugat că există lucrări efectuate, facturate şi nedecontate în valoare de circa 200 milioane de euro, bani pe care speră ca România să îi atragă până la finele acestui an.
Ministerul a anunţat într-un comunicat decizia Comisiei Europene de a relua rambursarea cheltuielilor eligibile către beneficiarii proiectelor din cadrul Axei 2 privind proiectele de investiţii în infrastructura de transport regională şi locală, sistate în iunie 2011.
Atunci când Comisia Europeană a sesizat existenţa unor nereguli la procedurile de achiziţii publice derulate de către beneficiarii Axei 2, autorităţile de la Bruxelles au întrerupt temporar plata facturilor înregistrate pe această axă.
Pentru deblocarea plăţilor de către Comisia Europeană, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a verificat toate achiziţiile publice derulate de către beneficiari în cadrul Axei 2, iar acolo unde a fost cazul s-au aplicat şi corecţii financiare. MDRT va aplica în continuare corecţii financiare ori de câte ori va fi cazul.
Totodată, datorită modificărilor operate, MDRT/AM POR va efectua toate verificările ex-post pentru proiectele finanţate prin program. Pentru a evita conflictele de interese a fost introdusă obligaţia depunerii unor declaraţii pe proprie răspundere din partea beneficiarilor şi a fost încheiat un protocol cu Agenţia Naţională de Integritate, singura entitate naţională care poate verifica conflictul de interese .
POR este unul dintre programele operaţionale româneşti agreate cu Uniunea Europeană, aplicabil tuturor celor opt regiuni de dezvoltare. Finanţarea UE reprezintă 84% din bugetul POR, iar restul provine din fonduri naţionale, cofinanţare publică (14%) şi cofinanţare privată (2%).
Rata de absorbţie a Fondurilor Structurale şi de Coeziune era, la 30 noiembrie, de 3,72%, potrivit datelor publicate, marţi, de Ministerul Afacerilor Europene, cel mai ridicat nivel de absorbţie (7,53%) fiind înregistrat în cazul POR, iar cel mai scăzut (1,89%) la POS Mediu.
Comisia Europeană a întrerupt rambursările pentru axa prioritară 2 din POR, gestionat de Ministerul Dezvoltării, începând cu data de 11 iunie 2011, din cauza unor nereguli constatate în cursul unui control anual pe zona de achiziţii publice.
În iulie 2011, partea română a decis să suspende transmiterea declaraţiilor de cheltuieli spre rambursare către Comisia Europeană pentru toate programele operaţionale, până la oferirea unor argumente suficiente privind legalitatea şi corectitudinea sistemului de verificare, management şi control a achiziţiilor publice. Această hotărâre a fost luată de autorităţile române întrucât semnale privind suspiciuni de nereguli în domeniul achiziţiilor publice au fost identificate şi pe alte programe operaţionale.
Ulterior, la sfârşitul lunii iulie 2011, Comisia Europeană a cerut părţii române să îndeplinească o serie de condiţionalităţi la nivelul sistemului de management şi control care să ofere garanţii suficiente privind credibilitatea acestuia.
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, marţi, că începând din această săptămână vor fi anunţate deciziile în ceea ce priveşte reluarea plăţilor, el precizând că cel mai probabil va fi o deschidere treptată, graduală, pentru diferite programe.
La rândul ei, ministrul Dezvoltării Elena Udrea a afirmat luni că în aceste zile se discută la Bruxelles, la nivel tehnic, o decizie privind reluarea finanţării pentru proiectele cu fonduri europene din Axa 2 a POR, după ce în unele judeţe au fost identificate mai multe nereguli.