Ouăle marcate cu codul "3", provenite de la găinile crescute în cuşti neîmbunătăţite, nu vor mai fi date spre consum public, comercializarea lor fiind interzisă începând cu 1 ianuarie 2012, informează, joi, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
"Începând cu data de 1 ianuarie 2012, ouăle provenite de la găinile crescute în cuşti neîmbunătăţite nu se mai dau spre consum public, ci se dirijează direct spre industrializare sau distrugere, urmărindu-se cu stricteţe trasabilitatea acestora, pentru a nu putea fi comercializate pentru consumul public şi se vor putea comercializa ouăle marcate cu codul «3» provenite numai de la găini crescute în cuşti îmbunătăţite, conform standardelor comunitare", precizează ANSVSA.
Sursa citată mai arată că ouăle marcate cu codul "3", care se mai comercializează în România până în 31 decembrie 2011, provin de la găini crescute în cuşti îmbunătăţite sau neîmbunătăţite.
În prezent, comercializarea ouălor pentru consum în România se realizează cu respectarea prevederilor prevederile Ordinului ANSVSA nr. 73/2005 care reprezintă transpunerea în legislaţia naţională a Directivei Consiliului European nr.4/2004 şi care previde că, pentru asigurarea trasabilităţii, ouăle trebuie să fie marcate cu un număr distinctiv.
Astfel, ouăle trebuie să fie marcate cu un cod identic cu cel al exploataţiei iar marcajul trebuie să fie lizibil şi să aibă o înălţime de cel puţin doi milimetri.
Numărul distinctiv este compus din cifrele 0, 1, 2 sau 3 şi reprezintă modul în care au fost crescute şi hrănite găinile: 0 – producţie ecologică, 1 – sistem extensiv, oul provine de la găini crescute în aer liber, dar hrana lor nu este neapărat ecologică, 2 – la sol, ouăle provin de la găini crescute în ferme, dar în hale, la sol, hrănite cu furaje clasice şi 3 – în baterii, ouăle provin de la găini crescute în baterii (cuşti, îmbunătăţite sau nu).
De asemenea, pe ouă mai trebuie trecute codul de ţară (RO), judeţul şi alte trei cifre, care corespund codului exploataţiei.