FMI a impus Guvernului ca până la sfârşitul lunii aprilie a anului viitor să găsească un investitor strategic care să preia cel puţin 20% din acţiunile deţinute la Poşta Română, în urma unei majorări a capitalului social, şi să înceapă procedurile de concediere colectivă a angajaţilor din companie.
Managerul privat va fi numit la Poşta Română la scurt timp după majorarea capitalului social, dar numai în "strânsă colaborare" cu noul acţionar, se arată în scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) la ultimele negocieri, din toamna acestui an.
Cu pierderi de 29 milioane euro în 2010, Compania Naţională Poşta Română este controlată în prezent de Ministerul Comunicaţiilor, care deţine 75% din acţiuni, şi de Fondul Proprietatea, cu 25%.
Potrivit unui document guvernamental, publicat de MEDIAFAX în luna octombrie, statul va păstra pachetul majoritar de acţiuni la Poşta Română, dar şi-ar putea reduce participaţia până la 51% din titluri. În acelaşi timp, Fondul Proprietatea şi-ar putea reduce cota de participare la Poşta Română la 15% dacă nu va participa la majorarea capitalului.
Investitorul va avea dreptul să propună o echipă care să asigure managementul companiei pe o perioadă de minimum 10 ani.
"Guvernul a aprobat un memorandum prin care îşi propune cedarea a 33% din acţiuni la Poşta Română, fără să fie stabilită şi o limită minimă. Acest plafon maxim de 33% este un deziderat, iar FMI a impus Guvernului ca în scrisoarea de intenţie să se oblige să vândă măcar 20% din titluri către un investitor strategic", au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.
Investitorul care va intra în acţionariatul Poşta Română va fi identificat de către un consorţiu format dintr-o bancă de investiţii şi o casă de avocatură, selectat până la sfârşitul lunii ianuarie 2012.
Scrisoarea de intenţie cu FMI, obţinut de MEDIAFAX, mai relevă că numărul oficiilor poştale va scădea de la 7.100 la 5.800 unităţi.
În vara acestui an, Poşta Română a anunţat că va continua reorganizarea reţelei, prin desfiinţarea a 450 de subunităţi, operaţiune care va impune desfiinţarea a 1.400 de posturi.
La rândul său, ministrul Comunicaţiilor avansa un număr de circa 2.000 locuri de muncă restructurate la Poşta Română.
Directorul general al companiei, Dan Neagoe, declara atunci că eventualele concedieri vor fi stabilite în urma unei analize.
"Vom vedea dacă vor fi şi oameni implicaţi în această restructurare", a spus Neagoe.
Preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, ameninţa la acea dată că peste trei mii de sindicalişti vor ieşi în stradă, nemulţumiţi de eventualele disponibilizări din Poşta Română.
Prima etapă de reorganizare, derulată în acest an, a presupus desfiinţarea a 900 de unităţi, fără să existe concedieri, potrivit companiei.
Poşta Română are circa 35.000 de angajaţi.
Potrivit datelor ministerului de resort, reprezentanţi ai operatorilor naţionali poştali din Austria, Belgia, Germania, Italia, Marea Britanie şi Suedia şi-au manifestat interesul pentru intrarea în acţionariatul Poştei Române.
(11 dec 2011, 19:56:09