Aspectele semnalate în comentariile publice ale ambasadorului Mark Gitenstein sunt prezente şi în dialogul intens care se desfăşoară între România şi Statele Unite ale Americii, a declarat, vineri, Doris Mircea, purtător de cuvânt al MAE.
"Aspectele semnalate în comentariile publice ale domnului ambasador sunt prezente şi în dialogul intens care se desfăşoară între România şi Statele Unite ale Americii", a spus Doris Mircea într-o conferinţă de presă, întrebată în legătură cu opinia MAE despre comentariile făcute de ambasadorul american pe teme legată de situaţia internă a României.
Ea a catalogat drept "o procedură normală" schimbul de opinii între cele două state.
"Schimbul de opinii pe teme diferite ale relaţiei strategice româno-americane este o procedură normală", a spus Doris Mircea.
Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX că prelungirea mandatului lui Daniel Morar în fruntea DNA ar fi un lucru foarte bun, adăugând că va fi cu atât mai bine cu cât acesta va rămâne mai mult în funcţie.
Întrebat despre semnalul transmis de Ambasada SUA prin comunicatul de miercuri în care erau menţionate realizările "impresionante" ale Laurei Codruţa Kovesi şi ale lui Daniel Morar, ambasadorul SUA a spus: "Sunt preocupat. Vreau să mă asigur că oricine îi va înlocui va avea aceleaşi rezultate pe care le-au avut ei".
El a adăugat că nu are niciun semnal privind eventuali succesori. "Spun doar că pentru SUA este de o importanţă crucială ca oricine i-ar înlocui să dovedească aceeaşi calitate, integritate şi independenţă pe care au dovedit-o ei", a adăugat ambasadorul SUA.
Diplomatul a mai afirmat că dacă regulile o permit, ar fi un lucru foarte bun prelungirea mandatului lu Daniel Morar în fruntea DNA, explicând că cu cât acesta va fi menţinut în funcţie mai mult timp, cu atât va fi mai bine.
"Ar fi un lucru foarte bun (n.r. prelungirea mandatului lui Daniel Morar). Nu ştiu dacă se poate, dacă nu trebuie amendată legea. Nu sunt familiar cu regulile româneşti. Dar, cu cât îl ţineţi pe Daniel Morar în funcţie mai mult timp cu atât mai bine va fi", a spus ambasadorul.
Ambasada SUA apreciază că mandatele procurorului general, Laura Codruţa Kovesi, şi procurorului şef al DNA, Daniel Morar, au avut "realizări impresionante" şi încurajează "Guvernul României să se asigure că vor fi aleşi succesori potriviţi pentru a menţine aceleaşi standarde".
"Cooperarea cu procurorii români a fost un alt element cheie în succesul eforturilor noastre de aplicare a legii. SUA apreciază devotamentul, curajul şi integritatea conducerii şi a angajaţilor Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi ai direcţiilor specializate din cadrul acestei instituţii, Direcţia naţională anticorupţie şi Direcţia de investigare a infracţiunilor de criminalitate organizată şi terorism. Mandatele procurorului general, Laura Codruţa Kovesi, şi al procurorului şef al Direcţiei naţionale anticorupţie, Daniel Morar, expiră în 2012, după şase ani de realizări impresionante. Încurajăm guvernul României să se asigure că vor fi aleşi succesori potriviţi pentru a menţine aceleaşi standarde înalte de integritate, independenţă şi simţ al răspunderii", se arată într-un comunicat al Ambasadei SUA referitor la vizita directorului FBI, Robert Mueller, la Bucureşti.
Preşedintele Traian Băsescu declara, la mijlocul lunii noiembrie, că doreşte să îi ceară procurorului general Codruţa Kovesi prelungirea cu şase luni, până la raportul CE din vară, a mandatului procurorului-şef al DNA, Daniel Morar, care expiră în curând.
Şeful statului a menţionat, răspunzând unei întrebări, că cel de-al doilea mandat, ultimul, al lui Daniel Morar, expiră în curând, iar acesta nu va mai putea conduce DNA.
Întrebat dacă îi va da lui Morar un nou mandat la şefia DNA, Băsescu a răspuns: "Nu avem cum. Conform legii, şeful DNA, ca şi procurorul general, nu pot avea decât două mandate de câte trei ani. Daniel Morar a avut un mandat, i l-am dat şi pe al doilea în 2009. În februarie 2012 îşi încheie mandatul".
Întrebat dacă acesta ar putea fi numit procuror general, Băsescu a spus: "Nu numim la televizor procurorii generali".