Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 8 dec 2011 - Anul XVI, nr. 290 (4888)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

FSLI: Obligarea liderilor de sindicat să se întoarcă la catedră, atac la adresa mişcării sindicale

Joi, 8 Decembrie 2011 (14:12:37)

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ consideră că decizia parlamentarilor prin care obligă liderii de sindicat din învăţământ să se întoarcă la catedră este un atac la adresa mişcării sindicale, ministrul Educaţiei, iniţiatorul măsurii, încercând să o distrugă prin orice metodă.

Decizia parlamentarilor de a anula degrevările sindicatelor din sistemul de învăţământ obligă de fapt liderii de sindicat să se întoarcă la catedră, ei neputând să mai fie degrevaţi de norma didactică, ceea ce îi aduce în situaţia de a nu mai avea cum să îşi desfăşoare activitatea sindicală.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) precizează că iniţiativa aparţine ministrului Daniel Funeriu şi, în acest context, nu se poate spune decât că cel mai mare duşman, în opinia domniei sale, sunt federaţiile din învăţământ pe care încearcă, prin orice metodă, să le distrugă.

"Îi reamintim ministrului Educaţiei, care cel mai probabil nu cunoaşte legislaţia în vigoare, că potrivit Art. 35 din Legea dialogului social, «Membrii aleşi în organele executive de conducere ale sindicatului care lucrează nemijlocit în unitate în calitate de angajaţi au dreptul la reducerea programului lunar de lucru cu un număr de zile destinate activităţii sindicale negociate prin contractul sau acordul colectiv de muncă la nivel de unitate, fără obligaţia angajatorului de a plăti drepturile salariale pentru aceste zile». Prin urmare, nu se interzice degrevarea liderilor de sindicat şi nici plata acestora de către angajatori", se arată în comunicatul remis agenţiei MEDIAFAX.

Sindicaliştii mai amintesc şi de art. 28 din Carta Socială Europeană revizuită, care consacră dreptul sindicatelor la protecţie şi la o serie de facilităţi: "în scopul asigurării exercitării efective a dreptului reprezentanţilor lucrătorilor de a-şi îndeplini funcţiile de reprezentanţi, părţile se angajează să asigure ca (…) aceştia să beneficieze de facilităţi adecvate care să le permită să îşi îndeplinească rapid şi eficient propriile atribuţii, ţinând seama de sistemul de relaţii profesionale care prevalează în ţară, precum şi de necesităţile, de importanţa şi de posibilităţile întreprinderii respective".

Potrivit FSLI, Comitetul European al Drepturilor Sociale (C.E.D.S.) a statuat în mod constant, în concluziile şi deciziile adoptate privind respectarea art. 28 din Cartă, că aceste facilităţi trebuie să fie efective şi utile, astfel încât ele să asigure un sprijin real în realizarea activităţilor specifice de către reprezentanţii organizaţiilor sindicale.

CEDS a precizat în numeroase ocazii că prin astfel de facilităţi se au în vedere asigurarea de sedii, mijloace de comunicare şi logistică, timp liber plătit pentru reprezentanţii organizaţiilor sindicale, contribuţii financiare ş.a.

"Acordarea de timp liber remunerat în aceeaşi formă ca şi până acum (respectiv sub forma degrevării de normă) se impune, având în vedere că reprezentanţii organizaţiilor sindicale sunt implicaţi într-un număr mare de activităţi, din care amintim, exemplificativ, participarea în Comisiile de Dialog Social la nivel central şi teritorial, participarea la etapele mişcării de personal, participarea la procedura acordării gradaţiilor de merit, implicarea în numeroase proiecte privind îmbunătăţirea activităţii în sistemul de învăţământ", mai precizează FSLI.

Mare parte din liderii organizaţiilor sindicale afiliate la FSLI reprezintă interesele a mii de membrii de sindicat - un total de 186.714 de salariaţi, ceea ce presupune o activitate zilnică perpetuă în vederea apărării şi promovării drepturilor acestora.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului FSLI: Obligarea liderilor de sindicat să se întoarcă la catedră, atac la adresa mişcării sindicale.
 Vizualizări articol: 538 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
FSLI: Obligarea liderilor de sindicat să se întoarcă la catedră, atac la adresa mişcării sindicale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei