Comitetul Sindical European pentru Educaţie (ETUCE) invită Guvernul român să se abţină de la reduceri financiare în educaţie şi atenţioneză că România este pe cale să pună în aplicare măsuri drastice, care ar putea submina oportunităţile de acces pe piaţa europeană a muncii pentru elevii români.
"Comitetul Sindical European pentru Educaţie (ETUCE) doreşte să-şi exprime îngrijorarea faţă de situaţia actuală a educaţiei în România. Proiectul de buget 2012, în prezent obiectul dezbaterilor din Parlamentul român, implică reducerea investiţiilor publice în educaţie la 2% din PIB. Cifre disponibile cu privire la investiţiile publice în educaţie în România datează din 2007, când ţara a raportat către Eurostat o cheltuială publică de 4,25% din PIB pentru educaţie. În 2008, cheltuielile medii publice, în educaţie, în ţările UE au fost de 5,07% din PIB", se arată în declaraţia ETUCE privind educaţia din România, transmisă de directorul european Martin Rømer ca răspuns la memoriul trimis de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).
ETUCE atenţionează că prin alegerea de a reduce investiţiile sale cu mai mult de 50%, Guvernul român pune în pericol şansa unică de a atinge obiectivele definite în Strategia UE Europa 2020.
"În timp ce, o mai bună educaţie şi politici de formare au fost în mod clar definite ca elementul esenţial care va duce la creşterea economică durabilă în Europa, România este pe cale să pună în aplicare măsuri drastice, care ar putea, în mod evident, nu numai sa dea înapoi complet potenţialul de dezvoltare al întregului sector, dar ar putea submina în acelaşi timp, oportunităţile de acces ulterior pe piaţa europeană a muncii pentru elevii români", susţin reprezentanţii ETUCE.
De asemenea, federaţia sindicală europeană subliniază faptul că sindicatele profesorilor români din sectorul învăţământului primar şi secundar trebuie să se confrunte cu introducerea unui nou sistem de colectare a cotizaţiilor.
"Într-un moment dificil, în care sindicatele trebuie să demonstreze angajamentul deplin de a proteja drepturile şi interesele a sute de mii de profesori, elevi şi, în sfârşit, de a proteja întregul sistem de învăţământ românesc, educaţia este singurul sector provocat să facă faţă acestor probleme noi, de natură tehnică. ETUCE este îngrijorat de faptul că aceste măsuri ar putea pune serios în pericol munca organizaţiilor sale membre, în momentul în care angajamentul lor pentru asigurarea unei educaţii de calitate în România este mai important ca niciodată", notează ETUCE în documentul citat
Federaţia sindicală europeană reaminteşte şi de protestele organizate în ultimele două săptămâni de cadrele didactice afiliate la FSLI, FEN şi Federaţia "Spiru Haret" în faţa sediului Ministerului Educaţiei, pentru a transmite Guvernului îngrijorările membrilor săi.
În aceste condiţii, ETUCE reaminteşte Guvernului român "angajamentul puternic" pe care şi l-a asumat pentru promovarea şi realizarea obiectivelor Strategiei UE Europa 2020 şi "invită Guvernul român să se abţină de la reduceri financiare în sectorul educaţiei".
Totodată, ETUCE solicită Guvernului român să intre cât mai curând posibil într-un dialog constructiv cu organizaţiile cadrelor didactice, cu privire la toate problemele legate de sectorul educaţiei, pentru a găsi un numitor comun în situaţia actuală.
Mai mult, federaţia sindicală europeană încurajează România să menţină un dialog social durabil cu organizaţiile cadrelor didactice, pentru a garanta viitorul calităţii educaţiei şi formării profesionale în România.
ETUCE mai recomandă ca Guvernul român să revizuiască decizia sa de a schimba modul de colectare a cotizaţiei de membru de sindicat în sistemul de învăţământ primar şi secundar, astfel încât, să se asigure că organizaţiile cadrelor didactice se pot concentra pe deplin asupra muncii lor, pentru un sistem de învăţământ îmbunătăţit în România şi îşi reafirmă sprijinul deplin pentru profesorii români şi sindicatele lor din sectorul învăţământului primar şi secundar, FSLI, FEN şi FSI "Spiru Haret".
Declaraţia ETUCE a fost transmisă premierului Emil Boc şi ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, precum şi tuturor celor 135 de organizaţii sindicale membre ETUCE.
ETUCE reprezintă 135 de sindicate ale cadrelor didactice, 12,8 milioane de profesori din întreaga Europă şi 5,5 milioane de profesori din ţări membre ale Uniunii Europene, de la
toate nivelurile din sectorul educaţiei.
ETUCE este un partener social în educaţie la nivelul Uniunii Europene şi o federaţie sindicală
afiliată la ETUC, Confederaţia Europeană a Sindicatelor.
La sfârşitul lunii noiembrie, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a trimis un memoriu de protest privind starea sistemului de educaţie şi a angajaţilor din învăţământul preuniversitar din România, atât către ETUCE, cât şi comisarilor europeni pentru Educaţie, Androula Vassiliou şi Ocupare şi Afaceri Sociale, Lazlo Andor.
FSLI arăta în memoriu că cere Guvernului şi Ministerului Educaţiei să respecte Legea educaţiei şi să acorde 6% din PIB pentru finanţarea învăţământului, nu 2% cum este prevăzut în propunerea bugetul aprobat deja de Executiv pentru anul 2012.
O altă problemă semnalaltă de sindicaliştii FSLI este cea a salariilor din învăţământ, care au fost reduse în 2010 cu 25%, măsura fiind anunţată ca temporară. De asemenea, FSLI arăta că s-a ajuns la procese în instanţă privind aplicarea Legii 221/2008, act normativ prin care salariile cadrelor didactice au fost majorate cu 33,4%, dar care nu a fost pusă în aplicare niciodată.
Federaţia a reclamat totodată şi salariul extrem de mic al unui profesor debutant şi intenţia autorităţilor de a distruge mişcarea sindicală.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că informaţia privind bugetul de 2% alocat Educaţiei este "o dezinformare plasată în mass-media", afirmând că bugetul acestui minister pentru 2012 este "puţin mai mare decât în 2011".
"Aş mai face o ultimă remarcă, legată de o dezinformare care este plasată în mass-media legată de bugetul de 2% al Ministerului Educaţiei. Vreau să ştiţi că acel buget nu include cheltuielile salariale, nu include cheltuielile materiale, nu include cheltuielile cu săli de sport, bazine de înot şi terenuri, care sunt în sarcina altor instituţii decât a bugetului Educaţiei", a declarat Traian Băsescu.
El a precizat că salariile, cheltuielile materiale sunt în sarcina administraţiilor locale, fiind plătite din cotele defalcate de TVA, care rămân la administraţiile locale.
"De asemenea, dezvoltările de baze sportive pentru şcoli, pentru instituţii de învăţământ sunt la Ministerul Dezvoltării. Deci sper să fie o abordare corectă. Ce vă pot spune este că bugetul Educaţiei este nu mult, puţin mai mare - pentru anul 2012 - puţin mai mare decât în 2011", a adăugat şeful statului.
Comisiile reunite de buget-finanţe au adoptat, miercuri, bugetul Ministerului Educaţiei pentru anul 2012.
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a precizat că proiectul bugetului de stat pe anul 2012 alocă ministerului suma de 19,9 miliarde lei, iar construcţia bugetară asigură salariile cadrelor didactice în totalitate, conform legislaţiei în vigoare.