Plenul Senatului a respins, marţi, o propunere legislativă care dădea posibilitatea absolvenţilor programelor de studii sau specializări organizate în forme de învăţământ neautorizate sau neacreditate să susţină examene de selecţie şi de licenţă la o universitate acreditată.
În expunerea de motive se stipulează că în absenţa evaluării de către ARACIS a standardelor privind asigurarea calităţii procesului de învăţământ, în urma căreia programul de studii este autorizat, funcţionarea este ilegală şi drept consecinţă studiile atestate prin diplomă nu pot fi recunoscute.
Potrivit proiectului de lege, iniţiat printre alţii de senatorii Ecaterina Andronescu (PSD) şi Mihail Hărdău (PDL), absolvenţii programelor de studii sau specializări organizate în forme de învăţământ neautorizate sau neacreditate pot să-şi finalizeze studiile parcurgând un examen de selecţie alcătuit din cinci probe, promovarea acestuia dându-le dreptul să se înscrie la examenul de licenţă. Examenele de selecţie şi de licenţă s-ar fi susţinut la o universitate acreditată, alta decât universitatea în care absolventul a urmat studiile.
Conform expunerii de motive, rezultatele unor evaluări efectuate de MECTS în universităţi acreditate au arătat existenţa unor programe de studii care au funcţionat fără parcurgerea procesului de asigurare a calităţii, precum organizarea unor programe de învăţământ la distanţă în centre neautorizate, documente privind şcolaritatea neconforme normativelor în vigoare sau date de înregistrare matricolă care nu sunt prezentate conform normativelor.
"Considerăm că se impune o iniţiativă legislativă care să ofere posibilitatea celor aflaţi în situaţia de a fi urmat un program de studii/specializare organizate într-o formă de învăţământ neacreditată sau neacreditată să îşi finalizeze studiile prin participarea lor la un examen de selecţie care să le confere şi dreptul de înscriere la examenul de licenţă într-o universitate acreditată", se mai arăta în exunerea de motive.