CNS "Cartel Alfa" consideră că salariul minim garantat în plată pentru 2012 ar trebui să fie de 800 de lei, având în vedere că evoluţia salariului mediu nu mai este cea din acordul tripartit din 2008 şi că trebuie realizate creşteri sustenabile, se arată într-o scrisoare trimisă, marţi, premierului.
Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa" a trimis o scrisoare deschisă premierulu Emil Boc şi membrilor Consiliului Naţional Tripartit de Dialog Social pentru a comunica punctul de vedere privind majorarea salariului minim pe economie garantat în plată.
"Cartel Alfa" îşi argumentează punctul de vedere arătând că din calculele prezentate de către Ministerul Muncii rezultă că o creştere a salariului minim este benefică pentru bugetul de stat contribuind cu 50 la sută (varianta INS) sau 100 la sută (varianta MMFPS) din costurile estimate pentru salariaţii bugetari şi că datele estimate de către minister, referitor la numărul de lucrători în sectorul public sau economic, nu sunt confirmate de către Inspecţia Muncii.
Un alt argument adus de sindicalişti se referă la faptul că evoluţia productivităţii muncii, a inflaţiei şi salariului pe economie, în perioada 2010 - 2011 indică un decalaj major între evoluţia salariului şi parametrii esenţiali: productivitatea muncii şi ndicele preţurilor bunurilor de consum (IPC).
De aseemenea, salariul minim scăzut (îngheţat doi ani) nu a devenit, în opinia sindicaliştilor, decât un factor stimulativ al evaziunii fiscale (la gri sau la negru) pe piaţa muncii.
"Cartel Alfa" aminteşte şi de acordul referitor la salariul minim garantat în plată din 2008, care arată angajamentul tuturor partenerilor, guvern-confederaţii patronale reprezentative-confederaţii sindicale reprezentative, asupra evoluţiei predictibile a salariului minim raportat la salariul mediu până în 2015 în vederea realizării condiţionării, conform Cartei sociale europene, ca salariul minim raportat la salariul mediu să reprezinte cel puţin 50 la sută.
"Pentru 2011 trebuia să realizăm un raport de 40 la sută (adică 760 lei), iar în 2012 trebuia să ajungem la un raport de 44 la sută (adică 836 lei)", se arată în scrisoare.
Sindicaliştii justifică solicitarea de majorare a salariului minim la 800 de lei şi prin condiţionarea acordului cu FMI, care prevede că fondul de salarii în tot sectorul bugetar trebuie să se încadreze în 7,2 la sută din PIB, precitând că la începutul lui 2010 fondul de salarii pentru sectorul bugetar reprezenta 9,2 la sută din PIB.
Având în vedere că a fost realizată o reducere a numărului de salariaţi din sectorul bugetar de 180.000 posturi de la 1 ianuarie 2010 până la 30 octombrie 2011, că pentru anul 2012 se prevede o reducere cu încă 120.000 de posturi în sectorul bugetar şi că în iulie 2010 personalul sectorului bugetar a avut o scădere a nivelului de salariu de cel puţin 25 la sută, sindicaliştii consideră că există resursa bugetară pentru a acoperi fără probleme respectarea obligaţiilor din acordul cu FMI prin creşterea salariului minim până la 950 lei.
"Cartel Alfa" mai invocă şi faptul că valoarea coşului minim per persoană salariată ar trebui să fie de aproximativ 1.100 de lei.
"Menţinerea salariului minim scăzut şi a unui număr mare de salariaţi în jurul acestei valori, a realizat performanţa ca numeroase persoane active (lucrători) să cadă sub incidenţa venitului minim garantat sau a altor ajutoare sociale. În ultimii doi ani numărul de persoane active care pe de o parte plătesc taxe şi impozite, dar care sunt în acelaşi timp beneficiare a unui ajutor de stat a crescut la 1.900.000 persoane. Am putea spune că este o formă de ajutor de stat, ţinând cont că Constituţia prevede asigurarea unui venit decent fiecărui cetăţean", se mai arată în scrisoare.
În acest context, "Cartel Alfa" consideră că salariul minim garantat în plată pentru 2012 trebuie să fie de 800 de lei.