O delegaţie a UNPR, compusă din Gabriel Oprea, Marian Sârbu, Cristian Diaconescu, Neculai Onţanu, Cristian Popescu Piedone, Nicolae Dumitru, Culiţă Tărâţă şi Gheorghe Rotaru, face în această săptămână o vizită oficială în Republica Populară Chineză, la invitaţia Partidului Comunist Chinez.
Conform unui comunicat al UNPR, Wang Gang, membru al Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez, vicepreşedinte al Conferinţei Naţionale Consultative Politice a Poporului Chinez, a confirmat decizia Biroului Politic privind oficializarea relaţiilor de colaborare dintre UNPR şi partidul de guvernământ chinez.
În cursul întâlnirii, partea chineză a subliniat că dialogul politic cu Uniunea Naţională pentru Progresul României, ca de altfel cooperarea deja angajată cu partide de stânga din 120 de state, reprezintă o componentă importantă a relaţiilor interstatale, se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, Gabriel Oprea, preşedinte UNPR şi ministru al Apărării Naţionale, a înmânat partenerilor chinezi un mesaj din partea premierului Emil Boc, prin care "se reafirmă determinarea părţii române privind punerea în practică a proiectelor de cooperare economică şi investiţională convenite în cadrul dialogului interguvernamental desfăşurat în ultima perioadă, reflectare a parteneriatului amplu de cooperare şi prietenie dintre cele două ţări".
În cadrul întrevederii cu conducerea Departamentului de relaţii internaţionale al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez a fost evaluat stadiul relaţiilor dintre cele două state, precum şi cooperarea dintre România şi China în cadrul organizaţiilor internaţionale. Totodată, au fost discutate opţiunile şi soluţiile adoptate de cele două state pentru contracararea efectelor crizei economice, concluzionându-se că în această perioadă este deosebit de importantă abordarea serioasă şi responsabilă la nivelul zonelor de decizie, inclusiv guvernamentală, în ceea ce priveşte răspunsul la criză, se mai arată în comunicat.
Conform sursei citate, delegaţia UNPR a apreciat că, în condiţiile unei acute lipse de lichidităţi pe piaţă europeană, prezenţa investiţională a Chinei în România ar reprezenta un semnal corespunzător nivelului relaţiilor politice bilaterale, mesajul fiind primit cu disponibilitate de către partea chineză.