Bugetul Institutului Cultural Român (ICR) pe 2012, de 44 de milioane de lei, similar cu cel de anul trecut, a fost aprobat, luni, în comisiile de cultură reunite din Parlament, cu 14 voturi "pentru", 8 "împotrivă" şi o abţinere.
ICR a negociat cu Ministerul de Finanţe un buget de 44 de milioane de lei pentru anul viitor, similar cu cel pe 2011, din care 97,73% reprezintă bugetul de stat, iar 2,27% - venituri proprii.
Preşedintele ICR, Horia-Roman Patapievici, a spus la şedinţa comisiilor de cultură reunite că bugetul instituţiei pentru anul viitor este construit pe "structura de austeritate" pe care a fost construit şi cel de anul precedent. Suma este aceeaşi ca în 2011, însă structura este "îmbunătăţită", deoarece proporţia alocată programelor şi proiectelor culturale a crescut de la 75% la 81,5%, a mai spus Patapievici.
Pe lângă acestea, cheltuielile cu salariile reprezintă 13%, iar alte cheltuieli de capital, întreţinere, deplasări pentru angajaţi şi artiştii implicaţi în programele institutului - 5,5%, a adăugat preşedintele ICR.
"Cu un buget de austeritate, cu o structură îmbunătăţită, noi ne vom putea desfăşura activitatea în bune condiţii", a încheiat Patapievici.
Conform proiectului de buget, ICR va finanţa acţiuni de promovare a culturii române în ţară şi în străinătate, activitatea sa editorială, organizarea de târguri de carte, programe adresate românilor din afara ţării şi alte activităţi (10.052.000 de lei), programe şi proiecte culturale desfăşurate la institutele culturale româneşti în străinătate (17 milioane de lei), acordarea de burse pentru studii, diplome şi premii (333.000 de lei), programul Cantemir de promovare a produselor şi serviciilor culturale româneşti în mediul internaţional şi a cooperării culturale (1.700.000 de lei) şi un program de promovare a culturii scrise (4.890.000 de lei). Astfel cheltuielile pe proiecte şi programe se ridică la 33.975.000 de lei.