Comisiile de cultură ale Parlamentului au aprobat, luni, bugetul Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) pentru anul 2012, respectiv 7.112.000 de lei, suma fiind cu 2,48% mai mare faţă de bugetul instituţiei pe anul în curs.
Bugetul pe anul 2012 al CNA - o instituţie finanţată 100% de la bugetul de stat - a fost aprobat de comisiile reunite de cultură ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu 13 voturi "pentru", 8 voturi "împotrivă" şi o abţinere.
Prezent la comisiile de cultură ale Parlamentului, Răsvan Popescu, preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a declarat că proiectul de buget al CNA pentru anul 2012, aşa cum a fost adoptat de Guvern, are o valoare totală de 7.112.000 lei, din care 1.141.000 lei la titlul de bunuri şi servicii, alte transferuri şi cheltuieli de capital şi 5.971.000 lei la titlul cheltuieli de personal.
"La titlurile bunuri şi servicii, alte transferuri şi cheltuieli de capital, apreciem că, prin aplicarea unor măsuri de severă austeritate, ne vom putea încadra în limitele de cheltuieli propuse. La titlul cheltuieli de personal, însă, limita propusă de 5.971.000 lei este insuficientă. Dintr-o ultimă analiză a nivelului cheltuielilor de personal pentru anul 2012, limitându-ne strict la finanţarea posturilor ocupate în acest moment, la care se adaugă doar sumele necesare finanţării celui de-al 11-lea post de membru CNA, în prezent neocupat, şi a unui număr de 7 persoane din aparatul tehnic care revin în 2012 în activitate după concediul de creştere copil, rezultă un deficit de 255.000 de lei faţă de limita de 5.971 mii lei propusă în proiectul de buget", a explicat Răsvan Popescu.
El a precizat că CNA se confruntă în prezent cu situaţia în care există un număr de 12 judeţe în care instituţia nu are inspectori audiovizuali, pentru supravegherea activităţii a câtorva sute de posturi de radio, televiziune şi cablu, care, în anul 2012, vor fi cu siguranţă angrenate în reflectarea campaniilor electorale.
"Neasigurarea finanţării la nivelul minim necesar este de natură să genereze serioase dificultăţi în desfăşurarea activităţii instituţiei în anul 2012, an electoral, în care volumul activităţii Consiliului va fi unul fără precedent. Astfel, CNA va trebui să acopere activitatea de monitorizare şi control pentru un număr de 639 de posturi de radio, 384 de posturi de televiziune şi 4.393 reţele de cablu din care 423 difuzează şi programe proprii. Desigur, vom face tot ce depinde de noi, chiar şi în aceste condiţii de austeritate. În consecinţă, faţă de limita comunicată la titlul cheltuieli de personal, solicităm suplimentarea acesteia cu suma de 255.000 de lei, respectiv de la 5.971.000 lei la 6.226.000 lei", a mai spus Răsvan Popescu.
Amendamentul pentru mărirea bugetului CNA pe 2012 cu suma de 255.000 de lei a fost însă respins de comisiile de cultură ale Parlamentului.
CNA - o autoritate publică autonomă sub control parlamentar - are menirea să încurajeze dezvoltarea funcţionării într-un mediu concurenţial a pieţei libere din domeniul audiovizual.
Consiliul Naţional al Audiovizualului are 11 membri. În prezent, Consiliul are următoarea componenţă: Răsvan Popescu - preşedintele CNA, Ioan Onisei - vicepreşedintele Consiliului, Dan Grigore, Gelu Trandafir, Cristina Trepcea, Narcisa Iorga, Christian Mititelu, Mihai Mălaimare, Constantin Duţu şi Attila Szasz - membri ai Consiliului.