Vicepreşedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, că proiectul MAI care menţine norma de reprezentare a parlamentarilor din legislaţia în vigoare va trebui discutat în coaliţie, Uniunea dorind menţinerea variantei asupra căreia s-a căzut de acord
Vicepreşedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, a afirmat că, în opinia sa, proiectul Ministerului Administraţiei şi Internelor de comasare a alegerilor în 2012, care menţine norma de reprezentare a parlamentarilor din legislaţia în vigoare, va trebui să fie discutat în coaliţia de guvernare.
Potrivit lui Borbely, reprezentanţii Uniunii îşi doresc menţinerea variantei asupra căreia s-a căzut de acord anterior, care prevedea ca 65 la sută din parlamentari să fie aleşi în colegii şi 35 la sută în urma votului pe listă, alături de reducerea numărului de parlamentari, în funcţie şi de rezultatele recensământului din acest an.
"Eu ştiu de proiectul vechi. În coaliţie n-am stabilit varianta ce o vom propune. Aceasta este varianta ministerului (MAI - n.r.), va trebui să mai discutăm în coaliţie. Varianta veche este varianta pe care noi o menţinem", a precizat Borbely.
Proiectul MAI de comasare a alegerilor în 2012 menţine norma de reprezentare a parlamentarilor din legislaţia în vigoare, ceea ce înseamnă că numărul acestora nu va scădea, la locale populaţia luată în calcul fiind cea de la 1 ianuarie 2012, iar pentru generale, cea înregistrată la 31 octombrie 2011.
Potrivit acestui proiect, supus dezbaterii publice până în 12 decembrie, norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaţilor este de un deputat la 70.000 de locuitori. Proiectul propune ca norma de reprezentare pentru alegerea Senatului să fie de un senator la 160.000 de locuitori.
De asemenea, se specifică faptul că numărul locuitorilor care se ia în calcul pentru parlamentare este cel comunicat de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerul Administraţiei şi Internelor la data de 31 octombrie 2011, repartizat pe localităţi, corespunzător structurii administrativ-teritoriale în vigoare.
Conform cifrelor din proiect, populaţia luată în calcul la 31 octombrie 2011 este de 22.305.133 de persoane.
În aceste condiţii, calculele indică faptul că numărul de parlamentari nu se micşorează, aşa cum a decis populaţia la referendumul din 2009 şi cum a hotărât recent coaliţia.
Legea MAI propune şi suspendarea, până la data publicării rezultatelor alegerilor din anul 2012 în Monitorul Oficial, a unor părţi din legile care reglementează, separat, în prezent organizarea alegerilor parlamentare şi a celor locale.