Liderul PDL, premierul Emil Boc a susţinut că proiectul MAI de comasare a alegerilor este doar unul tehnic, care va fi discutat în coaliţie şi va putea include unele modificări, şi a cerut opoziţiei să susţină revizuirea Constituţiei pentru formarea unui Parlament unicameral cu 300 de parlamentari.
Proiectul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) de comasare a alegerilor în 2012 menţine norma de reprezentare a parlamentarilor din legislaţia în vigoare, ceea ce înseamnă că numărul acestora nu va scădea, la locale populaţia luată în calcul fiind cea de la 1 ianuarie 2012, iar pentru generale, cea înregistrată la 31 octombrie 2011.
Potrivit acestui proiect, supus dezbaterii publice până în 12 decembrie, norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaţilor este de un deputat la 70.000 de locuitori. Proiectul propune ca norma de reprezentare pentru alegerea Senatului să fie de un senator la 160.000 de locuitori.
De asemenea, se specifică faptul că numărul locuitorilor care se ia în calcul pentru parlamentare este cel comunicat de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerul Administraţiei şi Internelor la data de 31 octombrie 2011, repartizat pe localităţi, corespunzător structurii administrativ-teritoriale în vigoare.
Conform cifrelor din proiect, populaţia luată în calcul la 31 octombrie 2011 este de 22.305.133 de persoane.
În aceste condiţii, calculele indică faptul că numărul de parlamentari nu se micşorează, aşa cum a decis populaţia la referendumul din 2009 şi cum a hotărât recent coaliţia.
Legea MAI propune şi suspendarea, până la data publicării rezultatelor alegerilor din anul 2012 în Monitorul Oficial, a unor părţi din legile care reglementează, separat, în prezent organizarea alegerilor parlamentare şi a celor locale.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, sâmbătă, agenţiei MEDIAFAX, că proiectul de comasare a alegerilor lansat în dezbatere de MAI arată că PDL încearcă, comic, să sporească numărul de parlamentari, iar PNL este în dezacord şi ia în calcul "măsuri mai radicale" pentru combaterea acestuia, nu doar o contestaţie la Curtea Constituţională, care să fie rezolvată "eventual după alegeri".
El a arătat că PNL nu poate fi de acord cu o asemenea lege, reamintind că "USL a depus de multă vreme o propunere legislativă care ar reduce numărul parlamentarilor la 318 (...) lege care este blocată de pedelişti".
Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, deputatul PDL Daniel Buda a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că reducerea numărului de parlamentari rămâne în actualitate pentru principalul partid de guvernământ şi că aceasta se va reflecta în modificările legislative din perioada următoare.