Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a declarat, joi, la Alba Iulia, că iubeşte România pentru că este român, adăugând că "spiritul de a fi bun român" l-a moştenit de la părinţii şi bunicii săi, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Iubesc România pentru că sunt român şi spiritul acesta de a fi bun român l-am moştenit de la părinţii mei şi de la bunicii mei, care şi ei au fost adevăraţi români. Cred că spiritul acesta trebuie să îl transmitem mai departe şi copiilor noştri", a spus Traian Igaş.
El s-a declarat fericit că are posibilitatea să participe, împreună cu foarte mulţi români, la "sărbătoarea românilor" şi a spus că a venit la Alba Iulia "cu sufletul deschis".
Ministrul a vorbit şi despre parada militară organizată la Alba Iulia de Ziua Naţională, în cadrul căreia au defilat angajaţi din structurile MAI, spunând că este prima de acest fel organizată după Revoluţia din 1989.
Manifestările organizate la Alba Iulia cu ocazia Zilei Naţionale a României au început în jurul orei 9.00 cu un ceremonial de depuneri de jerbe şi coroane de flori la statuile lui I.I.C. Brătianu şi Iuliu Maniu din centrul municipiului.
La manifestări au participat premierul Emil Boc, ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, liderul PNL, Crin Antonescu, fostul premier Adrian Năstase, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, liderul PC, Daniel Constantin, primarul din Chişinău, Dorin Chirtoacă, liderul PNŢCD Victor Ciorbea, secretarul general al PDL, Ioan Oltean, şi ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu,preşedintele PSD, Victor Ponta.
Premierul Emil Boc a fost huiduit de mai multe persoane din mulţime în momentul în care a depus o coroană de flori la statuia lui Mihai Viteazul, acestea strigând şi "Hoţii".
În paralel, câteva zeci de membri ai PDL au încercat să acopere huiduielile, strigând "România, România", iar unii dintre aceştia s-au îndreptat spre cei care huiduiau, spunându-le să înceteze.
"Terminaţi, măi nesimţiţilor", a strigat unul dintre bărbaţii aflaţi în zona în care erau grupaţi simpatizanţii PDL.
Şi reprezentanţii PDL au fost huiduiţi în momentul în care au depus o coroană de flori la statuia lui Mihai Viteazul, moment în care, din mulţime, se striga "Hoţii, hoţii".
Începând cu ora 13.30, pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 din municipiu a avut loc o paradă militară la care au participat aproximativ 300 de angajaţi din structurile Ministerului Administraţiei şi Internelor şi zeci de autospeciale de intervenţie. Pe lângă angajaţii MAI, la paradă au participat şi două detaşamente de militari din structurile de vânători de munte şi câteva blindate uşoare.
Premierul Emil Boc a fost huiduit şi la paradă, în momentul în care a primit onorul, precum şi la finalul paradei, dar şi când s-a urcat în maşină pentru a pleca din municipiu.
Parada militară este urmată de un spectacol de muzică populară în aer liber dedicat Zilei Naţionale a României şi intitulat "Suflet românesc", cu recitaluri susţinute de Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriş, Sava Negrean Brudaşcu, Nicoleta Voica, Daniela Condurache, Floarea Calotă, Ionuţ Fulea, Ioan Bocşa, Leontina Fărcaş, Roxana Reche, Cătălin Haşa, Dorina Nariţa, Nicolae Tuhuţ, Maria Filimon, Grupul instrumental "Codru de România", Grupul instrumental "Crai Nou" şi Ansamblul "Augustin Bena" al judeţului Alba.
În această perioadă, în şanţurile cetăţii din Alba Iulia vor avea loc proiecţii de filme documentare, iar la ora 18.00 pe Platoul Romanilor din Cetate va fi Hora Unirii, la care vor fi invitaţi participanţii la manifestări.
Din programul pregătit de autorităţile din Alba Iulia pentru Ziua Naţională a României nu vor lipsi nici în acest an focurile de artificii, programate la ora 18.15, iar seara se va încheia cu concerte Zdob şi Zdub şi Holograf, dar şi cu proiecţii video pe zidurile Cetăţii şi cu lansarea lămpilor zburătoare deasupra Cetăţii.
Autorităţile din Alba au pregătit în acest an pentru cei care vor participa la manifestările de la Alba Iulia dedicate Zilei Naţionale a României o masă populară la care vor fi distribuite gratuit, alături de un pahar de vin, peste 6.000 de porţii de friptură şi cârnaţi.
Pentru manifestările de 1 Decembrie au fost luate şi măsuri speciale de siguranţă, fiind mobilizaţi aproape 400 de poliţişti, jandarmi şi poliţişti comunitari pentru a asigura liniştea şi ordinea publică în cadrul manifestărilor. De asemenea, circulaţia rutieră în zona Cetăţii şi pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 a fost restricţionată încă din noaptea de miercuri spre joi.
Guvernul a alocat, în acest an, pentru manifestările de la Alba Iulia dedicate Zilei Naţionale suma de 800.000 de lei, jumătate din sumă fiind primită de Prefectura Alba, iar cealaltă jumătate de administraţia locală din Alba Iulia.