Comisiile de apărare şi de politică externă ale Senatului au adoptat, marţi, cu unanimitate de voturi, un raport favorabil prin care se propune plenului ratificarea Acordului dintre România şi SUA pentru amplasarea unor componente ale scutului antirachetă la Deveselu.
Preşedintele Comisiei de politică externă a Senatului, Titus Corlăţean, a menţionat că majoritatea cu care senatorii au propus spre ratificare acordul este uzuală în probleme legate de tratate şi acorduri internaţionale.
Corlăţean a precizat că senatorii celor două comisii au ridicat şi problema eliminării vizelor pentru cetăţenii români de către administraţia de la Washington.
"Ţinând cont de parteneriatul strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, parteneriat care are elemente şi strategice, şi politice, şi economice, senatorii celor două comisii şi-au exprimat speranţa că regimul vizelor pentru cetăţenii români va fi cât mai repede ridicat de către administraţia de la Washington, pentru a reflecta tocmai acest caracter strategic, care este egal ca în cazul altor state, cărora nu li se aplică acelaşi regim al vizelor", a afirmat senatorul PSD.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, în 16 noiembrie, cu 261 de voturi "pentru", 4 voturi "împotrivă" şi o abţinere, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului între România şi SUA privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România.
Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată cu proiectul de lege pentru ratificarea acestui acord, acesta urmând să fie transmis Senatului, forul decizional.
România şi SUA au semnat, la 13 septembrie, la nivel de miniştri de Externe, Acordul privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România. Semnarea acordului a avut loc la un an şi jumătate de la începerea negocierilor. Ellen Tauscher a condus delegaţia americană pe durata negocierilor, echipa României fiind condusă de secretarul de stat Bogdan Aurescu. Acordul a fost supus spre ratificare Parlamentului.
Semnarea acordului a avut loc la un an şi jumătate de la începerea negocierilor. Ellen Tauscher a condus delegaţia americană pe durata negocierilor, echipa României fiind condusă de secretarul de stat Bogdan Aurescu.
Acordul încheiat de România şi SUA privind amplasarea elementelor scutului antirachetă la Deveselu a fost făcut public în 23 septembrie.