Românii îşi permit să cumpere doar locuinţe cu preţuri de 35.000-70.000 de euro, însă cererea solvabilă rămâne redusă deoarece veniturile nu au mai crescut, afirmă jucătorii din imobiliare, care spun însă că este un moment bun pentru achiziţia de case, dezvoltatorii fiind dispuşi să negocieze.
"Dacă oferi preţuri competitive poţi să vinzi. Noi am vândut 90% din locuinţe de pe hârtie, nu s-a mai întâmplat acest lucru din 2007. Cererea este în creştere, în ciuda problemelor din Grecia sau cu băncile din Austria. Băncile dau în continuare credite pentru programul «Prima Casă»", a declarat Andrew Prelea, preşedintele Ozone Homes, dezvoltatorul unui proiect de 12 locuinţe ecologice în Pipera.
El spune că sunt dezvoltatori care vând cu 30-40% sub preţul de cost al proiectului, astfel că dacă în 2007 costul construcţiei era de 1.000-1.200 de euro pe metru pătrat, unele dintre aceste locuinţe sunt scoase la vânzare acum cu 600-750 de euro pe metru pătrat.
"Preţul pe care românii şi-l permit pentru achiziţia de locuinţe este cuprins între 35.000 şi 70.000 de euro, care să se încadreze în «Prima Casă». Preţurile trebuie corelate cu salariile. Noi avem 10-20 de cereri pe săptămână şi clienţii ni se plâng că nu există ofertă de locuinţe pe care să şi-o permită", a spus Prelea.
Bazându-se pe o cerere în creştere, Ozone Homes vrea să înceapă în primăvara anului viitor construcţia unui ansamblu de 650 de locuinţe în sectorul 1 din Bucureşti, fiind în negocieri pentru a se asocia în proiect cu un fond de investiţii care deţine terenul.
Pe de altă parte, Adrian Şişchin, director regional al reţelei de agenţii imobiliare RE/MAX, spune că deşi numărul tranzacţiilor imobiliare s-a oprit din scădere, cererea solvabilă rămâne încă redusă deoarece salariile nu au mai crescut în ultimii ani.
"Numărul tranzacţiilor imobiliare a avut o scădere dramatică, dar de doi ani s-a stabilizat la circa 350.000. Cererea solvabilă rămâne însă redusă deoarece veniturile nu au mai crescut. Pe de altă parte, acum este un moment foarte bun pentru cei care au bani să cumpere locuinţe pentru că pot să negociezi preţul cu dezvoltatorii, piaţa este a cumpărătorilor", a spus Şişchin.
Reţeaua RE/MAX în România cuprinde 8 agenţii, în care lucrează 70 de brokeri.
Scăderea numărului tranzacţiilor imobiliare în ultimii trei ani, de la 500.000 pe an în 2008 la o medie de 350.000 pe an, este explicată de analistul imobiliar, Radu Zilişteanu prin dispariţia investitorilor care cumpărat apartamente la pachet.
"Acele 150.000 de tranzacţii care au dispărut au fost cele realizate de investitori. Au rămas pe piaţă doar cei care sunt interesaţi să cumpere pentru a locui", a spus Zilişteanu.
El a ridicat problema preţurilor locuinţelor noi, dar şi suprafeţele cu care erau construite apartamentele din complexurile rezidenţiale, necorelate cu cererea de pe piaţă.