Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, a declarat, marţi, că legea-cadru a sănătăţii va fi definitivată până pe 15-20 decembrie şi a arătat că "încărcătura populaţiei" va creşte în mică măsură, el referindu-se la pachetul de bază, care va avea anumite limitări şi la o asigurare medicală suplimentară.
Ritli a precizat, după întâlnirea cu parlamentarii coaliţiei din comisiile de sănătate, că legea-cadru a sănătăţii aflată în analiză la Ministerul Sănătăţii prevede că asiguraţii vor beneficia de un pachet de bază de servicii şi medicamente care va avea anumite limitări, iar pentru restul serviciilor se va face o asigurare medicală suplimentară care nu este obligatorie.
"Evident nu creşte încărcătura populaţie decât în măsură mică, în măsura în care pachetul de bază va avea anumite limitări pentru restul serviciilor va trebui să facă o asigurare medicală suplimentară care nu este obligatorie, este voluntară. Altă încărcătură pentru populaţie nu este, în rest încercăm să oferim cât mai multă calitate, coerenţă în asigurarea serviciilor medicale", a precizat Ritli.
El a spus că pachetul de bază cu serviciile şi medicamentele va fi reglementat într-o lege separată şi a arătat că astăzi pachetul de bază este nelimitat ceea ce este nerealist. "Astăzi pachetul de bază este nelimitat petnru sumele pentru care le plătim fiecare asigurat primim orice. Este nerealist nicăieri în lume nu se întâmplă acest lucru", a spus ministrul Sănătăţii.
El a adăugat că ministerul lucrează cu experţi străini pentru a elabora o "listă negativă" până la sfârşitul acestui an şi care va cuprinde "acele servicii, medicamente şi investigaţii de vârf care sunt foarte costisitoare şi la care trebuie foarte bine reglementat accesul".
"Aceasta nu înseamnă că ştergem de pe listă anumite lucruri, că vom limita accesul, ci vor fi indicate pe criterii profesionale şi nu empirice", a spus Ritli, adăugând că în acest mod vor fi beneficii foarte multe deoarece medicamentele vor fi utilizate raţional.
Potrivit ministrului Sănătăţii studii arată că anumite medicamente foarte scumpe sunt utilizate necorespunzător, excesiv sau nu neapărat indicaţiilor făcute de producător, iar serviciile investigaţiilor se fac aproape nelimitat. Ritli a arătat că în legea-cadru va stabili că organizarea spitalelor va putea fi "mult mai laxă, mai permisivă", putând oferi servicii de calitate mai bună, iar personalul va fi mai bine retribuit.
Ministrul Sănătăţii a spus că a avut consultări cu parlamentarii înainte de a definitiva forma legii-cadru a Sănătăţii şi că orbservaţiile acestora au fost extrem de utile. El a mai adăugat că îşi propune ca până la 15-20 decembrie să definitiveze forma legii.