Malin, un sat mic din Bistriţa-Năsăud, ascuns între dealuri, la zece kilometri de oraşul Beclean, a devenit "acasă" pentru Philippe Coupé, un belgian de 53 de ani care a restaurat o gospodărie complet izolată şi a amenajat aici Ferma "Ermitaj Malin", vizitată an de an de zeci de turişti.
"Eu sunt belgian şi, chiar dacă aş fi milionar în euro, o astfel de pădure nu aş putea găsi în ţara mea", spune belgianul.
Philippe Coupé a venit prima oară în România în anii '90. Le-a predat franceza studenţilor de la Litere ai Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.
Mărturiseşte că i-a plăcut atât de mult în România încât, după ce şi-a încheiat misiunea universitară, a avut mai multe tentative să practice turismul în diverse asocieri care nu au mers. În final, a decis să facă ceva de unul singur. A înfiinţat, la Malin, ferma de permacultură (n.r. - sistem ecologic proiectat să susţină în toate aspectele o comunitate umană, într-un mediu natural), unde locuieşte împreună cu o româncă, Adriana, aproape izolaţi de lume.
Cei doi au recondiţionat o casă veche, au mai amenajat încăperi noi, au racordat clădirile la reţea de apă curentă captată de la sursă proprie, dar nu au nici curent, nici telefonie şi nici internet. În schimb, aici se găsesc numeroase cărţi în română, engleză şi franceză.
Locatarii fermei de la Malin folosesc lămpi cu petrol şi felinare. Ferma are un generator, dar produce curent numai pentru ca diversele ustensile cu care se lucrează în gospodărie să poată fi puse în funcţiune. Altfel spus, ferma este autonomă din toate punctele de vedere, inclusiv energetic, iar zi de zi Philippe caută noi soluţii ca să-i asigure această autonomie.
De exemplu, e decis ca în viitorul nu prea îndepărtat să amenajeze un "lagunar". Mai precis, va recolta apă de ploaie care, împreună cu cea menajeră, va trece prin trei sau patru bazine cu plante acvatice şi va ieşi curată. Plantele acvatice vor face toată munca de epurare.
Ferma de la Malin are aşadar tot ce-i trebuie: apă, păşune, livadă, pădure. Graţie lui Philippe Coupé, în curând, în zonă va apărea şi o pădure de bambus. Copacii preferaţi ai urşilor Panda se vor acomoda şi în România, spune Philippe Coupé, uitându-se la exemplarul din curtea fermei sale care a supravieţuit iernilor geroase din ultimii ani.
"Este un deal şi vreau să-l împăduresc cu bambus. Îl putem mânca, dacă nu ştiaţi. E foarte tare, rezistent, şi foarte uşor în acelaşi timp, creşte repede şi rădăcinile lui menţin pământul ca şi salcâmul", spune Philippe Coupé, mândru că între pădure şi livadă sunt zeci de feluri de arbuşti pe care nu îi găseşti în altă parte.
El explică, într-o limbă română curată, că ferma Ermitaj Malin este axată pe ecologie, având o grădină de legume şi o livadă organică.
"Avem stupi şi încercăm să trăim cât mai aproape de natură şi să fim independenţi din punct de vedere energetic. Captăm apa din sursele noastre, facem căldura cu lemne uscate din pădure, adunăm apa de ploaie şi vrem să facem un bazin pentru purificarea apelor uzate. Avem şapte măgari cu care organizăm excursii. Facem parte din Asociaţia EcoRuralis care apără agricultura ecologică şi din reţeaua WWOOF, care permite voluntarilor străini sau români să vină şi să trăiască într-o fermă bio din România", spune Philippe Coupé.
În 2010, a organizat primul curs certificat de permacultură din România, iar anul acesta ediţia a doua.
Împreună cu participanţii la cursurile de permacultură, a amenajat un teepee, în care îşi petrece unele nopţi de vară sau chiar toamnă târzie, un cuptor solar, o căsuţă în copac şi o maşină de spălat cu pedale.
"Foarte rar este vânt aici. La un moment dat, au zburat nişte acoperişuri de la un depozit din cauza vântului puternic, dar cortul nu a avut nimic", a spus el.
Cortul se află în apropierea unui lac amenajat la marginea gospodăriei, lângă care este şi un cuptor solar. Pe copaci sunt diverse plăcuţe de lemn cu citate din autori celebri, printre care şi cel din Cicero: "Dacă aveţi o bibliotecă şi o grădină, e tot ce aveţi nevoie".
Philippe Coupé îşi invită toţi oaspeţii de la fermă la "cascadă". Urcă un deal şi trece printr-o pădure de mărăcini doar ca să se mândrească cu o cascadă splendidă ascunsă printre copaci. Apa nu are debit mare, dar se prăbuşeşte de pe o stâncă dreaptă, cu un ropot puternic.
Toată pădurea din jurul fermei e marcată ca nu cumva turiştii, fascinaţi de frumuseţea ei, să rateze poteca ce-i duce înapoi la fermă.
Îndrăgostit de această pădure, Philippe Coupé spune că nu ar mai pleca niciodată din România. Dimpotrivă, are planuri mari cu ferma din Malin. E pregătit ca, de la primăvară, să amenajeze din nou "grădina eco", să găsească toate plantele medicinale care cresc în zonă, să recolteze seminţe autentice şi să mai atragă şi alţi oameni care să i se alăture în acest colţ de rai.
"Eu caut nişte parteneri fiindcă singur nu pot să gestionez toată ferma. Scopul este să facem un cătun, un loc unde trăiesc două-trei familii. Sunt multe lucruri de făcut", adaugă Philippe Coupé.
Anul acesta, zeci de turişti, în special din Franţa şi Belgia, au vizitat România graţie lui Philippe Coupé, care i-a invitat să vadă ţara în care el a descoperit ce nu a găsit nicăieri în altă parte: o pădure capabilă să-l hrănească, să-l încălzească şi să-i dea liniştea de care are nevoie.
Material realizat de Cristiana Sabău, corespondenti@mediafax.ro