Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 26 nov 2011 - Anul XVI, nr. 280 (4878)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

România va aplica din 2013 un proiect UE care va permite reducerea preţului biletelor de avion

Duminică, 27 Noiembrie 2011 (14:35:40)

România şi Bulgaria vor avea din 2013 un spaţiu aerian comun, care nu va mai fi dictat de graniţele geografice, ceea ce va permite optimizarea rutelor şi reducerea preţului biletelor de avion, procesul fiind parte a unui proiect UE.

Uniunea Europeană a iniţiat în 2004 proiectul "Cer Unic European" (Single European Sky – SES) pentru a crea un spaţiu aerian integrat, prin stabilirea unor norme comune în statele membre.

SES presupune crearea unor "blocuri funcţionale de spaţiu aerian" proiectate dincolo de graniţele naţionale şi care au în vedere fluxurile de trafic. Noile criterii de configurare a spaţiului vor depinde de necesităţile tehnice şi operaţionale, şi nu de graniţele geografice.

Tot în 2004, România şi Bulgaria au decis să înfiinţeze un bloc aerian prin unirea celor două spaţii aeriene.

În perioada 2011-2012 se derulează faza de preimplementare şi planificarea amănunţită a procesului prin care se va realiza interoperabilitatea celor două spaţii aeriene.

În această fază o echipă formată din 68 de controlori de trafic, o parte dintre ei români, şi 30 de piloţi simulează condiţiile de trafic ale celor două state într-un scenariu care vizează transportul aerian în anul 2015.

Pentru realizarea simulărilor, Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian - ROMATSA şi BULATSA, insituţia cu atribuţii similare din Bulgaria, au solicitat sprijinul organismului european pentru siguranţa navigaţiei aeriene - Eurocontrol.

După finalizarea acestei etape, în 2013 va începe implementare a proiectului.

"Proiectul vizează o mai bună împărţire a sectoarelor aeriene în beneficiul tuturor, al pasagerilor, al companiilor aeriene şi al tuturor jucătorilor din aviaţie", a declarat Alexandru Nazare, secretar de stat în Ministerul Transporturilor într-o conferinţă de presă organizată de Eurocontrol după o simulare a traficului realizată de echipa implicată în proiect.

Scopul SES este de a optimiza utilizarea spaţiului aerian astfel încât să minimizeze impactul resticţiilor impuse de controlul traficului şi de a realiza un management al traficului mai flexibil, prin armonizarea reţelelor de transport aerian din statele Uniunii Europene.

"Reorganizarea spaţiului aerian dintre România și Bulgaria va genera 80 de rute aeriene noi şi le va optimiza pe cele existente, care vor fi mai scurte. Aceasta înseamnă reducerea distanţelor parcuse de avioane cu 1,8 milioane de kilometri pe an, ceea ce se traduce în scăderea consumului de combustibil", a spus Răzvan Bucuroiu, head of network operational planning în cadrul Eurocontrol.

Potrivit lui Bucuroiu, companiile aeriene care operează în cele două ţări sau cele care survolează spaţiul aerian în tranzit vor beneficia de reducerea costurilor operaţionale cu 10 milioane euro pe an şi de scăderea costurilor cu combustibilul cu 5 milioane euro pe an.

La exerciţiul de simulare a traficului aerian de deasupra celor două state au participat din partea României 30 de controlori de trafic aerian civili, 5 controlori militari şi 4 observatori, iar echipa Bulgariei a avut 20 de controlori civili, 2 militari şi 4 observatori.

Cele două echipe împreună cu o alta formată din piloţi francezi simulează zborurile în timp real şi colectează datele de trafic pe care apoi le analizează pentru a demonstra că schimbările propuse vor îmbunătăţi eficiența zborurilor.

Finalizarea etapei de simulare şi procesare a datelor colectate are ca termen 4 decembrie 2012, dată până la care România și Bulgaria vor trebui să încheie acorduri bilaterale şi să adopte normele europene pentru armonizarea legislaţiei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România va aplica din 2013 un proiect UE care va permite reducerea preţului biletelor de avion.
 Vizualizări articol: 694 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
România va aplica din 2013 un proiect UE care va permite reducerea preţului biletelor de avion0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei