Guvernul va trage bani din acordul preventiv cu Fondul Monetar Internaţional dacă situaţia economică din Uniunea Europeană se va înrăutăţi în aşa măsură încât finanţarea deficitului să fie pusă în dificultate, a declarat, duminică, premierul Emil Boc.
"În ultimă instanţă, sperăm să nu fie nevoie, dacă se înrăutăţesc condiţiile în Uniunea Europeană în aşa măsură încât să se pună în dificultate finanţarea deficitului, România poate apăsa butonul. Nu avem în intenţie accesarea acestei linii, dar este un element de siguranţă în plus că România nu va avea derapaje în 2012 şi de certitudine că, dacă lucrurile merg rău, avem un buton pe care să apăsăm să nu fim nevoiţi să mai tăiem salarii, pensii sau alte obligaţii sociale ale statului", a spus Boc, la emisiunea "După 20 de ani" difuzată la Pro TV.
În luna martie, autorităţile române au decis să prelungească înţelegerea cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), printr-un acord de tip preventiv în valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are România la FMI, fonduri care să fie atrase doar în caz de necesitate.
Noul acord cu FMI este însoţit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeană şi de un împrumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondială.
Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Gheorghe Gherghina a declarat, vineri, după aprobarea de către Guvern a bugetului pe 2012, că România va împrumuta anul viitor 57 miliarde lei şi 2,4 miliarde euro pentru a acoperi deficitul bugetar şi plata unor datorii scadente.