România va avea dificultăţi mari în a se împrumuta pe pieţele internaţionale la costuri rezonabile, din cauza crizei din Europa, astfel că statul trebuie să analizeze varianta atragerii de fonduri prin privatizarea companiilor, afirmă Mark Mobius, şeful Franklin Templeton Emerging Markets.
Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, este interesat de achiziţia unor active în sectorul energetic din România, a spus Mobiu, într-un interviu pentru Bloomberg.
El a adăugat că statul român, care vrea să vândă participaţii la Transelectrica, Transgaz şi Hidroelectrica, trebuie de asemenea să-şi asigure şi finanţarea, întrucât vânzarea de obligaţiuni pe pieţele internaţionale va deveni tot mai scumpă.
"Având în vedere ce se întâmplă în Europa, va fi foarte dificil pentru România să vândă obligaţiuni la o rată rezonabilă şi din acest motiv trebui să înceapă să privească în propria ţară, unde pot obţine profituri din privatizarea unor companii de stat. Suntem interesaţi să cumpărăm, dar (România, n.r.) trebuie să reformeze structura de reglementări pentru a deveni profitabil să investim", a afirmat Mobius.
România s-a angajat faţă de FMI şi UE să vândă pachete minoritare de acţiuni la companii de utilităţi şi participaţii majoritare la companii de stat. Statul a amânat pentru începutul anului următor vânzarea unui pachet de 15% din acţiunile Transelectrica, după ce iniţial stabilise ca termen sfârşitul acestui an. Totodată, o înrăutăţire a crizei datoriilor suverane din Europa a cauzat eşecul unei încercări de a vinde 9,8% din acţiunile Petrom în iulie. Guvernul intenţionează să relanseze vânzarea participaţiei în prima jumătate a anului următor.
Polonia şi Ucraina au amânat, de asemenea, vânzarea unor active de stat în acest an.
România a eşuat, săptămâna trecută, în încercarea de a se împrumuta în dolari pe piaţa americană prin programul de emisiuni MTN (Medium Term Notes), dar nu a renunţat la emisiunea programată pentru SUA, unde intenţionează să revină atunci când condiţiile vor fi favorabile.
Ministerul Finanţelor a pregătit o emisiune de obligaţiuni româneşti denomiate în dolari pe piaţa SUA cu o valoare minimă de 500 de milioane de dolari şi un nivel maxim de 2 miliarde de dolari, care urma să fie lansată săptămâna trecută, potrivit unor surse guvernamentale.
Guvernul a aprobat la mijlocul anului trecut programul de emisiuni MTN pe piaţa internaţională pe o perioadă de trei ani, cu un plafon maxim de 7 miliarde de euro. În prima emisiune a programului, Finanţele au atras la începutul lunii iunie 1,5 miliarde euro din vânzarea de obligaţiuni pe cinci ani la un randament de 5,29%.