Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că în 2012 România va atrage şase miliarde de euro din fondurile structurale, lucru prevăzut în bugetul de stat, precizând că va fi continuată politica anului 2011 de reducere a costurilor de funcţionare a statului şi de creştere a investiţiilor.
"Despre bugetul anului 2012, ne vom continua politica anului 2011, adică, pe de o parte, reducerea costurilor de funcţionare a statului, reducerea costurilor nejustificate legate de asistenţă socială şi diverse beneficii (...) generate de nevoile electorale, iar, pe de altă parte, o creştere a investiţiilor statului", a precizat Traian Băsescu.
El a mai spus că, potrivit anunţului Eurostat de miercuri, România este ţara care, în 2010, a avut cel mai mare procent din PIB destinat investiţiilor, adică 5,9%.
"Vom continua această politică pentru că ea s-a dovedit corectă şi în anul 2011, când deja avem rezultatele pe trimestrele 1,2 şi 3, creşterile economice, nu aş spune mari, ci fragile, dar constante, ne arată că acordarea unui procent important din resursele bugetului de stat către investiţii reprezintă o soluţie de generare de creştere sănătoasă, durabilă, iar, pe de altă parte, reprezintă o soluţie de menţinere a locurilor de muncă şi chiar de creare a unor locuri de muncă. Aceasta este şi explicaţia pentru care România are un şomaj cu mai bine de două procente sub nivelul mediu la nivelul UE", a mai spus şeful statului.
De asemenea, el a arătat că bugetul pentru anul 2012 nu vizează numai invetiţii, ci şi accelerarea procesului de reducere a dependenţei României de împrumuturile externe.
"De aceea se face un salt destul de puternic de la un deficit de 4,4% anul acesta la un deficit de 1,9% anul viitor. Sigur, este un salt care pare greu de realizat, mai ales că şi planificarea creşterii economice a fost prudentă - o creştere de numai 1,5% anul viitor. Având însă un argument foarte puternic - dacă anul acesta utilizarea de fonduri structurale se va ridica la circa 1-1,5 miliarde, anul viitor planificăm prin bugetul de stat o absorbţie de şase miliarde, chiar dacă scepticii spun patru miliarde. Obiectivul este şase miliarde şi-i vom absorbi, pentru că ştiu foarte bine cum s-a modificat mecanismul de absorbţie şi cred că avem şanse foarte mari să absorbim şase miliarde, şi nu patru, atât cât spun scepticii. Sigur, optimiştii spun opt miliarde, pentru că atât este alocarea pentru anul viitor. Eu spun şase, încercând ca orice preşedinte să facă o mediere între optimişti şi pesimişti", a conchis Băsescu.