Opoziţia trebuie să convingă teoretic cel puţin 17 parlamentari de la putere sau neafiliaţi să voteze suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu pentru a cumula cele 234 de voturi minim necesare, în condiţiile în care USL are pe hârtie 217 parlamentari.
La Senat, PSD şi PNL-PC au 66 de parlamentari, iar la Camera Deputaţilor 151.
Astfel, opoziţia numără în total 217 parlamentari, în timp ce coaliţia de guvernare are 245 de senatori şi deputaţi. De asemenea, există şi cinci deputaţi neafiliaţi unui grup parlamentar.
Parlamentul are în prezent 467 de membri, din totalul de 471 de mandate, patru locuri de deputat fiind vacante.
Prin urmare, pentru aprobarea suspendării din funcţie a preşedintelui, care se face cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, sunt necesare 234 de voturi favorabile.
Astfel, USL ar trebui să mai convingă cel puţin 17 parlamentari să voteze alături de opoziţie suspendarea din funcţie a şefului statului.
Votul fiind secret cu bile, nu poate fi lipsit de surprize, de ambele părţi.
Opoziţia are pe hârtie 217 parlamentari, însă în această perioadă se discută despre excluderea lui Mircea Geoană din PSD, care ar putea fi urmată şi de pierderea altor parlamentari.
Pe de altă parte, USL plusează spunând că sunt parlamentari ai puterii care ar vota suspendarea preşedintelui. Purtătorul de cuvânt al departamentelor PSD, Olguţa Vasilescu, declara încă de joi că, deşi USL nu are voturile necesare în Parlament pentru a-l suspenda din funcţie pe preşedintele Traian Băsescu, s-ar putea să aibă "o surpriză plăcută" de la unii parlamentari PDL.
Şi luni, când USL a anunţat oficial declaşarea procedurilor de suspendare a preşedintelui, liderii acesteia au spus că vor încerca să convingă cât mai mulţi parlamentari să voteze alături de opoziţie.
Pe de altă parte, PDL susţine că şansele de reuşită ale acestui demers în Parlament sunt "zero" şi, chiar şi în ipoteza în care s-ar ajunge la referendum, PDL este pregătit să-i dea opoziţiei "o bătaie", la fel cum s-a întâmplat în 2007.