Prim-vicepreşedintele PDL Teodor Baconschi a declarat, pentru MEDIAFAX, că decizia opoziţiei de a începe procedura de suspendare a preşedintelui este un demers steril, dar îngrijorător pe plan extern, partenerii României nefiind "neapărat la curent cu iresponsabilitatea manifestată de liderii USL".
"Demersul acesta are, din motive de aritmetică parlamentară, zero şanse de reuşită. Este însă nu mai puţin îngrijorător pe plan extern, unde, atunci când se fac evaluări pe situaţia politică din România, liderii şi partenerii noştri nu sunt neapărat la curent cu iresponsabilitatea manifestată de liderii USL. Prin urmare, este un demers steril dar cu adevărat iresponsabil mai ales când în UE teme majore prepocupă atât Consiliul cât şi liderii şi guvernele din cele 27 de state. Sper ca genul acesta de politică să înceteze cât mai curând în România, pentru că el are costuri mult prea mari pentru binele comun", a apreciat Teodor Baconschi.
El a spus totodată că decizia USL este "o manevră tactică în scopul de a camufla efectul jenant al execuţiei bolşevice la care pare să fie supus Mircea Geoană în propriul său partid".
Liderii USL au anunţat, luni, că declanşează procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a susţinut că acest demers al USL "nu e un moft, nu e o invenţie de agendă" şi a adăugat că este conştient de faptul că "este o lume în care politicienii i-au obişnuit pe toţi cu demersuri care să însemne altceva".
Opoziţia trebuie să strângă cel puţin 235 de voturi ale parlamentarilor în favoarea suspendării din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu pentru ca demersul să fie aprobat, în timp ce rezultatul referendumului de demitere este dat de opţiunile exprimate de majoritatea celor care se prezintă la urne
Procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui ţării presupune ca, după ce măsura este adoptată de Parlament cu votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor, aceasta să fie validată de populaţie, printr-un referendum pentru demiterea şefului statului.