Decizia Guvernului de a reintroduce dreptul de deducere a TVA aferentă achiziţiilor de autotvehicule şi combustibil va fi urmată de o revenire, cel puţin parţială, a pieţei auto, afirmă reprezentanţii producătorilor şi dealerilor auto.
Firmele vor avea din nou posibilitatea, începând cu anul viitor, să deducă sumele cheltuite pe carburant la maşinile folosite în transportul de persoane, cu maximum nouă locuri, şi TVA aferentă achiziţiei de autoturisme, însă numai în limita a 50%, potrivit raportului care însoţeşte proiectul de buget pentru 2012.
"Dacă va fi adoptată acestă masură, am putea asista la o relansare a pieţei auto, chiar dacă deducerea este doar pe jumătate. Este un raţionament simplu, 50% este mai mult decât zero", a declarat preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile, Ernest Popovici.
La rândul său, coordonatorul de vânzări al importatorului Honda, Florin Niţă, a afirmat că deducerea TVA va stimula piaţa auto.
"Orice reducere de taxe este un motiv de încurajare a vânzărilor. Cu siguranţă vom observa o revenire în ceea ce priveşte achiziţiile, chiar dacă doar într-o oarecare măsură. Deductibilitatea TVA a fost o măsură benefică, iar în 2009, când s-a suspendat facilitatea, s-a simţit o puternică contracţie în piaţă", a spus Niţă.
Facilitatea reprezintă un imbold pentru firme să işi înnoiască flotele, apreciază Paul Schiaucu, vicepreşedintele Asociaţiei Concesionarilor Dacia şi Renault.
"Deductibilitatea TVA în cazul achiziţiilor auto, dar şi pentru carburat vor încuraja cu siguranţă agenţii economici să cumpere maşini, chiar dacă este o deducere de doar 50%. Cheltuielile cu carburatul reprezină costuri foarte mari pentru firme", a afirmat Schiaucu.
Măsura nu determină decât o revenire parţială la normal, este de părere Silviu Preoteasa, preşedintele Asociaţiei Dealerilor de Marcă Volkswagen şi Audi.
Cristian Bică, preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor Autorizaţi Ford din România, spune că deductibilitatea este de mare ajutor, în condiţiile majorării cotei TVA.
"Probabil că Guvernul şi-a dat seama că a fost o decizie greşită suspendarea deductibilitatăţii TVA la achiziţia de maşini. În urma acestei măsuri nu a avut nimeni de câştigat, nici statul, nici firmele, nici dealerii. Revenirea deductibilitatăţii ar fi de mare ajutor, mai ales în contextul luării unor măsuri precum majoarearea TVA. Iar atât timp cât şi creditarea este blocată, o asemenea măsură este mai mult decât benefică", a subliniat Bică.
Directorul marcii Renault în România, Dora Pasare, spune că decizia Guvernului este benefică pentru industria auto, însă este greu de estimat un nivel al creşterii vânzărilor.
În primăvara anului 2009, Guvernul a decis, pe fondul crizei economice, restricţonarea dreptului de deducere a TVA aferentă achiziţiilor de autoturisme şi combustibil.
Piaţa autovehiculelor a scăzut progresiv din anul 2008, când au fost vândute 324.080 de unităţi, în scădere cu aproape 12%, iar în 2009 a fost înregistrat un declin de 54%, la 147.962 de unităţi. Anul trecut, vânzările de auto s-au redus cu 19%, la 119.417 unităţi, în timp ce în primele nouă luni ale acestui an fost livrate cu 7,5% mai puţine maşini, aproape 80.657 de unităţi.
Gabriel Botezatu, gabriel.botezatu@mediafax.ro