Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 nov 2011 - Anul XVI, nr. 272 (4870)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Preşedintele CSM: Protocolul de colaborare cu CNA nu are un caracter constrângător pentru presă

Joi, 17 Noiembrie 2011 (15:25:03)

Preşedintele CSM, Horaţius Dumbravă, a declarat joi, la semnarea protocolului de colaborare cu CNA, că acest document nu are "sub nicio formă" un caracter constrângător pentru presă, însă a semnalat "existenţa prea multor emisiuni în care se tinde spre un proces public în audiovizual".

Protocolul a fost semnat, joi, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), de Dumbravă şi de preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), Răsvan Popescu.

"Necesitatea încheierii acestui protocol a apărut în condiţiile în care în audiovizual se vehiculează, uneori, declaraţii vădit răuvoitoare la adresa magistraţilor, declaraţii făcute de multe ori de persoane publice, care aduc atingere imaginii şi credibilităţii justiţiei. Suntem îngrijoraţi de existenţa prea multor emisiuni în care se tinde spre un proces public în audiovizual, în paralel cu cel judiciar", a spus Dumbravă.

"De multe ori, în şedinţele publice ale CNA au fost analizate situaţii în care, în emisiuni televizate, s-a ajuns la desfăşurarea unor adevărate procese publice, în paralel cu procesele judiciare. CNA a intervenit şi a sancţionat radiodifuzorii atunci când s-a constatat că nu s-a respectat prezumţia de nevinovăţie sau dreptul unei persoane la propria imagine", a spus şi Răsvan Popescu.

Astfel protocolul prevede că CSM sesizează CNA, ori de câte ori consideră necesar, posibile cazuri de nerespectare de către posturile de radio sau de televiziune a dispoziţiilor Legii 504/2002, a prevederilor articolelor 38, 42, 43 şi 44 sau a oricăror altor dispoziţii incidente din Decizia 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, care ar putea aduce atingere dreptului la un proces echitabil ori intereselor legitime ale oricăreia dintre părţile unor cauze aflate pe rol în justiţie sau în curs de cercetare, prezumţiei de nevinovăţie a persoanelor acuzate, drepturilor persoanelor reţinute, arestate sau deţinute, drepturilor specifice unor anumitor categorii de victime, precum şi în situaţiile în care emisiunile vizate tind spre desfăşurarea unui proces public în audiovizual, în paralel cu procesul judiciar.

CSM poate sesiza CNA cazurile în care dreptul la replică sau rectificare al Consiliului sau al magistraţilor nu a fost difuzat.

De asemenea, CSM sesizează CNA, în condiţiile legii, în legătură cu transmiterea de către furnizorii de servicii de televiziune sau radiodifuziune de date nereale referitoare la: date statistice privind sistemul judiciar; elemente de carieră a magistraţilor; stadiul procesului, al unui dosar şi instanţa sau parchetul pe rolul căruia se află, volumul de activitate, gradul de încărcătură al instanţelor sau magistraţilor.

La rândul său, CNA poate sesiza CSM cu privire la prezentarea în cadrul programelor audiovizuale a opiniilor exprimate de către magistraţi referitoare la procese aflate în curs de desfăşurare sau la cauze cu care a fost sesizat Parchetul.

La întrebările jurnaliştilor, Dumbravă a dat asigurări că protocolul de colaborare "nu are sub nicio formă un caracter constrângător" pentru presă, cooperarea dintre cele două instituţii fiind făcută pentru ca "activitatea instanţelor să fie pusă în matca lor corect".

"În opinia mea, ca cel care ascultă radio şi se uită la televizor, marea majoritate a mass-media este corectă şi profesionistă. Dar, aşa cum şi noi recunoaştem că avem probleme cu unii colegi, daţi-mi voie să vă spun că şi în mass-media pot exista cazuri în care anumite informaţii nu sunt făcute profesionist", a spus preşedintele CSM.

Răsvan Popescu a subliniat, la rândul său, că protocolul "nu duce la vreo înăsprire a normelor de până acum" şi că în urma încheierii acestui protocol nu se schimbă legislaţia. "La sesizarea CSM, putem să identificăm mai uşor cazuri de nerespectare a prezumţiei de nevinovăţie, de exemplu, lezarea dreptului la propria imagine al unor persoane aflate într-un proces judiciar şi aşa mai departe", a spus Popescu.

Totodată, preşedintele CSM a spus că a făcut doar două sesizări la CNA, una în septembrie şi una în noiembrie, aceasta din urmă în ceea ce îl priveşte "pe inculpatul Sorin Ovidiu Vîntu". Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat, miercuri, CNA "pentru mediatizarea excesivă a injuriilor aduse magistraţilor de către omul de afaceri, Sorin Ovidiu Vîntu, inculpat în dosarul Petromservice"

Întrebat ce ar fi trebuit să facă presa în faţa declaraţiilor lui Vîntu, dacă acestea nu ar fi trebuit difuzate, Dumbravă a spus: "Au fost făcute afirmaţii extrem de grave cu privire la independenţa justiţiei. N-o luaţi altfel decât ca pe o verificare a ceea ce se spune şi a ceea ce se difuzează. Am sesizat cu privire la declaraţiile respectivului făcute în faţa unor camere de luat vederi. Acum, noi nu ştim unde au avut loc, în sala de judecată, în afara sălii de judecată".

Preşedintele CSM a mai fost întrebat în legătură cu un proiect normativ al instituţiei prin care s-ar putea interzice accesul presei la motivările instanţei.

"Este un proiect de ghid privind relaţiile cu mass-media. Nu am luat niciun fel de decizie. Ghidul anterior dă nelimitat acces presei la dosarele ajunse pe masa judecătorilor. (...) Expertiza în materie o vom avea şi de la CNA, dar, în acelaşi timp, vom discuta şi cu mass-media", a mai spus Dumbravă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preşedintele CSM: Protocolul de colaborare cu CNA nu are un caracter constrângător pentru presă.
 Vizualizări articol: 439 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Preşedintele CSM: Protocolul de colaborare cu CNA nu are un caracter constrângător pentru presă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei