Perioada de tranziţie pentru alinierea la cerinţele comunitare a laptelui crud de vacă produs în România a fost prelungită cu un an, până la 31 decembrie 2013, a anunţat joi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Aceasta este cea de-a treia derogare primită în domeniu de la Comisia Europeană.
"Aprobarea solicitării României de prelungire a perioadei de tranziţie pentru alinierea la cerinţele comunitare de igienă a laptelui crud produs în România, până la 31 decembrie 2013, reprezintă nu numai un câştig pentru fermierii români. Această perioadă suplimentară pe care noi o primim trebuie să fie una în care fermierii, producătorii, procesatorii trebuie să facă toate eforturile necesare pentru ca, după expirarea acestei perioade, alinierea la cerinţele comunitare de igienă a laptelui crud produs în România să fie finalizată", a declarat într-un comunicat Radu Roatiş-Cheţan, preşedintele ANSVSA.
Comitetul Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătatea Animală, organism al Comisiei Europene, a precizat că toate unităţile care au beneficiat de o perioadă de tranziţie pentru a îndeplini cerinţele şi-au îndeplinit angajamentele.
"În ce priveşte calitatea laptelui, s-au depus eforturi considerabile şi s-au înregistrat progrese, însă producătorii au solicitat o perioadă de tranziţie suplimentară, până la 31 decembrie 2013, pentru ameliorarea calităţii laptelui crud şi implicit a sistemului de colectare a laptelui şi a igienei de la fermele de vaci de lapte şi unităţile de procesare a laptelui", se arată în comunicatul ANSVSA.
În urma acestei măsuri, românii care cresc un număr mic de animale au posibilitatea de a-şi valorifica pentru cel puţin încă un an laptele, iar unităţile de procesare pot procesa şi vinde în continuare în România produsele respective.
Potrivit unui raport prezentat în vara acestui an de către ANSVSA Comisiei Europene, din totalul de 784.200 de exploataţii pentru producţia de lapte de vacă existente în România, cu un efectiv de 3.110.000 capete, circa 540.000 (85%) sunt cele cu un efectiv de 1-3 capete de bovine şi totalizează peste 930.000 animale.
În plus, doar 80% din laptele furnizat de crescătorii de bovine din România fabricilor de procesare, este conform cu reglementările europene.
Estimarea realizată de către ANSVSA la finele raportului prezentat Comisiei Europene a arătat că la sfârşitul precedentei perioade de tranziţie acordateanterior României (31 decembrie 2012), aproximativ 19% din laptele crud de vacă livrat la unităţile de procesare nu va putea atinge conformitatea cu parametrii de calitate prevăzut de reglementările europene.
Termenul stabilit iniţial pentru alinierea la cerinţele privind calitatea laptelui a fost stabilit pentru iunie 2008. Perioada de tranziţie a fost prelungită ulterior până la 31 decembrie 2009, şi din nou pentru decembrie 2011.